Rss

Kennisbank

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Use case 'Een boost voor ultragevoelige microscopen' download

  Kennisbank - Biologen bestuderen de eigenschappen van organismen (bijvoorbeeld kankercellen) onder de microscoop. Maar het licht van de microscoop beschadigt deze organismen en ze kunnen slechts beperkte tijd in leven blijven - een paar uur tot hooguit een paar dagen. Te veel licht doodt het specimen, maar met te weinig licht krijg je niet genoeg informatie.

 • Good practice: HAN en RUG aan de slag met e-waste download

  Kennisbank - Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich laten inspireren door de activiteiten van SURF rond het thema e-waste (elektronisch afval). Ook willen zij graag hun ervaringen delen met andere instellingen.

 • Resultaten project Open online course Beter schrijven in het hoger onderwijs download

  Kennisbank - De Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam hebben een open online cursus ontwikkeld om de schrijfvaardigheid van studenten te verbeteren. Deze MOOC richt zich op het veranderen van het schrijfgedrag én op traditionele aspecten als grammatica en structuur. Op deze pagina lees je meer over de resultaten van dit project.

 • Artikel: Wetenschap profiteert van gametechnologie download

  Kennisbank - Grafische processoren worden steeds belangrijker in de wetenschap: deze GPU’s kunnen de doorlooptijd van een onderzoek soms spectaculair verkorten. Rekencluster Lisa van SURF is dit voorjaar uitgebreid met GPU’s, die onder andere worden gebruikt voor machine learning.

 • SURF Magazine 02 (juni 2018) download

  Kennisbank - Barend Mons (LUMC) en Anwar Osseyran (SURF) vertellen over de uitdagingen die onderzoekers te wachten staan nu we steeds meer data verzamelen. Uitdagingen op het gebied van opslag, transport, verwerking en codering van data. Hoe kunnen we die aangaan? Verder o.a. de Open Onderwijs API, kennis uitwisselen over Office 365 en gametechnologie.

 • Download publicatie PDF806 kB

  Rapport 3DATAPRINT: On the use of 3D printing for scientific visualisation download

  Kennisbank - We hebben de toepassing van 3D-printen in wetenschappelijke visualisatie onderzocht. In dit (Engelstalige) rapport presenteren we een aantal praktijkvoorbeelden uit verschillende onderzoeksgebieden.

 • Usecase ROC Midden-Nederland

  Use case ROC Midden-Nederland: de voordelen van overstappen naar de cloud download

  Kennisbank - De overstap naar de cloud kan voor instellingen uiteenlopende redenen hebben. In deze use case vertelt ROC Midden-Nederland waarom zij over wil stappen naar de cloud en welke voordelen zij in het vooruitzicht ziet.

 • Windmolens
  Download publicatie PDF1,7 MB

  Rapport 'Stroom: meer groen, écht groen' download

  Kennisbank - Binnen het hoger onderwijs bestaat de behoefte om een grotere, meer structurele bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland. In het verkennende onderzoek van SURF 'Stroom: meer groen, écht groen', zijn de strategische opties uitgewerkt. Strategische partnerships en een collectief van voorlopers spelen hierbij een grote rol.

 • Usecase Hogeschool Leiden

  Use case Hogeschool Leiden: de voordelen van overstappen naar de cloud download

  Kennisbank - De overstap naar de cloud kan voor instellingen uiteenlopende redenen hebben. In deze use case vertelt Hogeschool Leiden (HS Leiden) waarom zij over willen stappen naar de cloud en welke voordelen zij in het vooruitzicht ziet.

 • Download publicatie PDF404 kB

  Infographic Methodieken en tools voor blended onderwijs download

  Kennisbank - Welke methodieken en tools gebruiken onderwijsinstellingen bij het inrichten van blended onderwijs? SURF en de SIG blended learning hebben dit onderzocht onder experts op het gebied van blended onderwijs. In deze infographic vind je naast een overzicht van de meest gebruikte methodieken en tools, ook tips en quotes.

 • Resultaten project Open online Bètadidactiek download

  Kennisbank - Nederlandse lerarenopleidingen werken samen om gezamenlijk online modules vakdidactiek voor bètavakken te ontwikkelen. De Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht ontwikkelden hiervoor een infrastructuur en een procesmodel. Hier lees je meer over de resultaten van dit project.

 • Download publicatie PDF551 kB

  SURF Juridisch Normenkader (Cloud)services download

  Kennisbank - Het SURF Juridisch Normenkader (Cloud)services beschrijft normen voor vertrouwelijkheid, privacy, eigendom en beschikbaarheid bij het aangaan van contracten met (cloud)leveranciers. Het bevat standaardbepalingen en een modelbewerkersovereenkomst die instellingen een stevige basis geven voor contracten met leveranciers.

 • Download publicatie PDF2,3 MB

  Rapport Remote vetting voor SURFsecureID download

  Kennisbank - Dit Engelstalige rapport beschrijft verschillende manieren waarop de identiteit van een gebruiker op afstand kan worden vastgesteld, zonder dat de gebruiker fysiek bij een servicebalie langs moet. De NFC-app en iDIN komen als beste uit de bus. Onderzocht wordt hoe deze in SURFsecureID kunnen worden geïntegreerd.

 • Use case De Bijbel in code download

  Kennisbank - Het Eep Talstra Centre for Bible and Computer (ETCBC) van de Vrije Universiteit heeft een database ontwikkeld waarin de complete grammatica van de Hebreeuwse Bijbel is vastgelegd. Om goed uit de voeten te kunnen met deze database, heb je programmeerkennis nodig. Dat hebben maar weinig theologen.

 • Download publicatie PDF343 kB

  Best practice Windesheim gebruikt SURFsecureID voor sterke authenticatie bij ADFS download

  Kennisbank - Hogeschool Windesheim gebruikt SURFsecureID om diensten die gekoppeld zijn aan Microsoft Active Directory Federation Services (ADFS), beter te beveiligen met een tweede factor. Lees in deze best practice de ervaringen van Hogeschool Windesheim met SURFsecureID.