Rss

Kennisbank

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Onderzoekers Bert Janssen en Dimphna Meijer bekijken het Teneurin-eiwit op de computer

  Use case: Communicatie tussen cellen zichtbaar gemaakt download

  Kennisbank - Scheikundigen Bert Janssen en Dimphna Meijer van de Universiteit Utrecht onderzoeken de eiwitten die communicatie tussen hersencellen mogelijk maken. Deze minuscule deeltjes worden in beeld gebracht met een cryo-elektronenmicroscoop. Een miljoen opnames worden met behulp van de Nationale Supercomputer gecombineerd tot een driedimensionaal beeld.

 • Download publicatie PDF229 kB

  Geleerde lessen proof of concept edubadges download

  Kennisbank - SURF heeft samen met onderwijsinstellingen in een proof of concept onderzocht wat er nodig is om digitale certificaten, edubadges, te kunnen maken en toe te kennen aan studenten in het Nederlandse hoger onderwijs. 9 instellingen experimenteerden hiermee in een door SURF ontwikkelde infrastructuur. In deze publicatie lees je de geleerde lessen.

 • Download publicatie PDF495 kB

  Rapport Research support in Nederland – deel 2 & samenvatting download

  Kennisbank - Veel instellingen zijn bezig met research support. SURF heeft in een serie in beeld gebracht hoe instellingen dit organiseren en wat hun agenda is voor de toekomst. Dit rapport is een bundeling van alle hoofdstukken die eerder zijn gepubliceerd in de SURF Kennisbank en bevat een samenvatting van alle instellingen die deelnamen.

 • Download publicatie PDF100 kB

  Hbo Vraagwijzer Onderzoeksdata download

  Kennisbank - De vraagwijzer helpt onderzoeksondersteuners op hogescholen inzicht te krijgen in wat een onderzoeker nodig heeft aan ondersteuning rondom onderzoeksdata.

 • Use case: Bovenop het nieuws met HPC Cloud download

  Kennisbank - In tijden dat de beïnvloeding van stemgedrag en nepnieuws regelmatig voor krantenkoppen zorgen, is een grondige analyse van mediacontent even wenselijk als relevant. Op de Universiteit van Amsterdam werken communicatiewetenschappers aan methodes om trends in het nieuws beter en sneller inzichtelijk te krijgen.

 • Download publicatie PDF2,6 MB

  SURF Magazine 03 (september 2018) download

  Kennisbank - Antropologe Lauren Herckis (Carnegie Mellon University) deelt haar visie op 20 jaar universiteitscultuur en onderwijsinnovatie. De Hanzehogeschool transformeert naar een smart campus en Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij de Economic Board Groningen, schrijft in zijn gastcolumn over de kansen en mogelijkheden die 5G met zich meebrengt.

 • Download publicatie PDF999 kB

  Geleerde lessen projecten stimuleringsregeling Open en online onderwijs en boegbeeldprojecten download

  Kennisbank - De projecten uit de eerste en tweede ronde van de stimuleringsregeling Open en online onderwijs en de boegbeeldprojecten over open leermaterialen zijn afgerond. In deze uitgave delen de projectleiders hun geleerde lessen: wat moet iedereen weten die met soortgelijke projecten aan de slag gaat?

 • Best practice 'Universiteit Utrecht versnelt openstellen van onderzoeksdiensten via SURFconext' download

  Kennisbank - Veel onderzoekers hebben er last van: het duurt lang voordat instellingen onderzoeksdiensten via SURFconext voor hen openstellen. De Universiteit Utrecht lost dit probleem op door voor zulke diensten de controleverantwoordelijkheden te verdelen en een versimpeld proces uit te voeren met alleen enkele basischecks.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project Sketchlab download

  Kennisbank - Leren van schetsvaardigheden is arbeidsintensief en daarmee duur. Om dit onderwijs doelmatiger te maken, ontwikkelde de Universiteit Twente het digitale platform Sketchlab. Studenten maken daarin opdrachten, die ze kunnen delen en waarop ze elkaar feedback geven.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project Flipping Education in Research Methods download

  Kennisbank - Omdat eerstejaarsstudenten moeite hebben met het vak methoden en technieken voor sociaalwetenschappelijk onderzoek ontwikkelde de Universiteit Twente 60 video's met uitleg.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project Bridging the gap - Dokters met verstand van zaken download

  Kennisbank - In dit project heeft de Universiteit Utrecht een open en online onderwijsprogramma ontwikkeld op het gebied van kwaliteit, veiligheid en leiderschap in de zorg. Door kennisoverdracht van vooraanstaande professionals aan studenten kunnen aankomend artsen actuele uitdagingen op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid aangaan.

 • Use case 'Industrieel afvalwater zuiveren met bacteriën' download

  Kennisbank - Hoe verwerk je een eindeloze hoeveelheid data over DNA-materiaal van micro-organismen? Tijdens haar onderzoek naar het zuiveren van industrieel afvalwater schakelde Marjet Oosterkamp (TU Delft) de nationale supercomputer in, die het denkwerk overneemt wanneer de capaciteit van het menselijk brein en een gewone computer zijn bereikt.

 • Download publicatie PDF1,4 MB

  Rapport SURFaudit benchmark 2017 download

  Kennisbank - Iedere twee jaar organiseert SURF de SURFaudit-benchmark, waarbij participerende instellingen een self-assessment uitvoeren tegen het Normenkader Informatiebeveiliging Hoger Onderwijs (normenkader IBHO). In dit rapport lees je de resultaten.

 • Resultaten project Ethical dilemmas in communication download

  Kennisbank - De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde een MOOC om de kennis op het vlak van communicatie-ethiek breder toegankelijk te maken voor studenten en professioneel geïnteresseerden. Lees meer over de resultaten van dit project.

 • Download publicatie PDF915 kB

  FAIR data advanced use cases download

  Kennisbank - Het doel van dit rapport is het delen van expertise over FAIR databeleid in Nederland. De 6 use cases beschrijven de ontwikkeling van principes naar beleid, het ontwikkelen van standaarden en het zo FAIR mogelijk verwerken en opslaan van data bij diverse projecten, instituten en universiteitsbibliotheken.