Rss

Kennisbank

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Use case 'Industrieel afvalwater zuiveren met bacteriën' download

  Kennisbank - Hoe verwerk je een eindeloze hoeveelheid data over DNA-materiaal van micro-organismen? Tijdens haar onderzoek naar het zuiveren van industrieel afvalwater schakelde Marjet Oosterkamp (TU Delft) de nationale supercomputer in, die het denkwerk overneemt wanneer de capaciteit van het menselijk brein en een gewone computer zijn bereikt.

 • Download publicatie PDF1,4 MB

  Rapport SURFaudit benchmark 2017 download

  Kennisbank - Iedere twee jaar organiseert SURF de SURFaudit-benchmark, waarbij participerende instellingen een self-assessment uitvoeren tegen het Normenkader Informatiebeveiliging Hoger Onderwijs (normenkader IBHO). In dit rapport lees je de resultaten.

 • Resultaten project Ethical dilemmas in communication download

  Kennisbank - De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde een MOOC om de kennis op het vlak van communicatie-ethiek breder toegankelijk te maken voor studenten en professioneel geïnteresseerden. Lees meer over de resultaten van dit project.

 • Download publicatie PDF915 kB

  FAIR data advanced use cases download

  Kennisbank - Het doel van dit rapport is het delen van expertise over FAIR databeleid in Nederland. De 6 use cases beschrijven de ontwikkeling van principes naar beleid, het ontwikkelen van standaarden en het zo FAIR mogelijk verwerken en opslaan van data bij diverse projecten, instituten en universiteitsbibliotheken.

 • Resultaten project Online training in business model innovation download

  Kennisbank - De TU Delft ontwikkelde 5 online cursussen over Business Management Innovation. Doelgroep is 300.000 mkb-bedrijven in heel Europa, die baat hebben bij vernieuwende businessmodellen om concurrerend te blijven. Lees meer over de resultaten van dit project.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project WE-Mediate: rechtenstudenten leren mediationvaardigheden aan via multimedia-omgeving download

  Kennisbank - Vaardigheden zoals onderhandelen en bemiddelen worden steeds belangrijker voor juristen. Maastricht University ontwikkelde een multimedia-omgeving met kennisclips en oefeningen waarmee studenten deze vaardigheden aanleren. Deze multimedia-omgeving is ingebed in het reguliere onderwijs. Lees meer over de resultaten van dit project.

 • Download publicatie PDF301 kB

  Verkenning Studenten online begeleiden download

  Kennisbank - Online begeleiding van studenten kan een goede manier zijn om intensief contact tussen de docent en de student te onderhouden en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Maar wanneer heeft online begeleiding echt meerwaarde? En hoe organiseer je verdiepend contact via digitale middelen? In deze verkenning lees je hierover meer.

 • Download publicatie PDF193 kB

  Best practice 'SURFconext maakt gastgebruik mogelijk voor VU en VUmc' download

  Kennisbank - VU en VUmc gebruiken verschillende onderdelen van SURFconext om gastgebruik veilig en goed te regelen. Lees in deze best practice de ervaringen van de VU, VUmc en het wereldwijde bibliotheeksamenwerkingsverband OCLC.

 • Artikel Maak kennis met HBO Kennisbank nieuwe stijl download

  Kennisbank - De HBO Kennisbank is vernieuwd. Het portaal heeft een nieuw ontwerp, is makkelijker doorzoekbaar, en geeft multimediale producten beter weer. Bolinda Hoeksema, voorzitter Adviescommissie HBO Kennisinfrastructuur en Esther Eisen, lid van het kernteam HBO Kennisbank vanuit Windesheim, lichten de vernieuwingen toe.

 • Online module Flipping the classroom website

  Kennisbank - De online module Flipping the classroom laat zien wat erbij komt kijken als je het online gedeelte van de flipped classroom gaat organiseren. De 9 voorbeelden bieden je handvatten om een eerste plan van aanpak te maken. De module is gericht op ICT- en onderwijsadviseurs en is zelfstandig te volgen.

 • Use case 'Een boost voor ultragevoelige microscopen' download

  Kennisbank - Biologen bestuderen de eigenschappen van organismen (bijvoorbeeld kankercellen) onder de microscoop. Maar het licht van de microscoop beschadigt deze organismen en ze kunnen slechts beperkte tijd in leven blijven - een paar uur tot hooguit een paar dagen. Te veel licht doodt het specimen, maar met te weinig licht krijg je niet genoeg informatie.

 • Good practice: HAN en RUG aan de slag met e-waste download

  Kennisbank - Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich laten inspireren door de activiteiten van SURF rond het thema e-waste (elektronisch afval). Ook willen zij graag hun ervaringen delen met andere instellingen.

 • Resultaten project Open online course Beter schrijven in het hoger onderwijs download

  Kennisbank - De Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam hebben een open online cursus ontwikkeld om de schrijfvaardigheid van studenten te verbeteren. Deze MOOC richt zich op het veranderen van het schrijfgedrag én op traditionele aspecten als grammatica en structuur. Op deze pagina lees je meer over de resultaten van dit project.

 • Artikel: Wetenschap profiteert van gametechnologie download

  Kennisbank - Grafische processoren worden steeds belangrijker in de wetenschap: deze GPU’s kunnen de doorlooptijd van een onderzoek soms spectaculair verkorten. Rekencluster Lisa van SURF is dit voorjaar uitgebreid met GPU’s, die onder andere worden gebruikt voor machine learning.

 • SURF Magazine 02 (juni 2018) download

  Kennisbank - Barend Mons (LUMC) en Anwar Osseyran (SURF) vertellen over de uitdagingen die onderzoekers te wachten staan nu we steeds meer data verzamelen. Uitdagingen op het gebied van opslag, transport, verwerking en codering van data. Hoe kunnen we die aangaan? Verder o.a. de Open Onderwijs API, kennis uitwisselen over Office 365 en gametechnologie.