MediaMosa: bouw zelf een platform voor mediamanagement

MediaMosa is een opensource-sorftware waarmee je een platform voor Digital Asset Management (DAM) bouwt. Gebruikers kunnen daarmee content zoeken, bekijken en toevoegen. MediaMosa is gebaseerd op het Drupal CMS en maakt gebruik van een REST-architectuur. Er is ook een kant-en-klare cloudvariant, MediaSalsa, beschikbaar.

Twee studentes kijken samen naar een laptop

Digital Asset Management

Met de opensource-software (onder GPLv2-licentie) MediaMosa bouw je een state-of-the-art, schaalbaar platform voor digital asset management. Dit wordt ook wel media asset management genoemd. Gebruikers kunnen op zo'n platform content zoeken, afspelen en toevoegen. De content kan bijvoorbeeld bestaan uit video, audio, documenten of foto's. Om de content te beheren beschik je over functies als (gedeelde) opslag, metadata-databases, transcoding- en streamingservers.

Toegang beheren

In MediaMosa heb je uitgebreid beheer op de toegangsrechten tot media. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde groep studenten toegang bieden tot bepaalde content. Andere gebruikers kunnen deze content dan niet benaderen.

Metadata

In MediaMosa kun je content van uitgebreide metadata voorzien. Dit maakt de content toegankelijk en vindbaar voor de gebruiker.

Drupal CMS met REST-architectuur

De basis voor MediaMosa is een Drupal CMS, met een Representational State Transfer-architectuur (REST). Dit betekent dat MediaMosa bestaat uit een back-end en een frond-end. De front-end is de website zoals de gebruiker die te zien krijgt en waarop deze content kan zoeken. Deze front-end communiceert met de back-end. Daar draaien alle beheerprocessen, zoals transcoding, opslag, databases en mediabeheer.

Praktijkvoorbeelden

Onder andere de volgende websites maken gebruik van MediaMosa:

Cloudvariant: MediaSalsa

Er is een kant-en-klare cloudvariant van MediaMosa beschikbaar: MediaSalsa. Het voordeel van MediaSalsa is dat je de MediaMosa-distributie niet zelf hoeft te installeren en beheren. Je neemt hem, via SURFconext, af in de cloud. Je beschikt dan direct over een back-end en een front-end. De front-end kun je naar eigen wens inrichten.

MediaMosa Foundation

Om de ontwikkeling van MediaMosa te borgen, is de MediaMosa Foundation opgericht. Deze stichting behartigt de belangen van de gebruikers. Ook bevordert deze het gebruik van de MediaMosa-software en de doorontwikkeling ervan. De organisatie wordt gevormd door een bestuur en een gebruikersraad met vertegenwoordigers uit de MediaMosa-community. Zij houden zich bezig met de roadmap en doorontwikkeling van de code. Als je interesse hebt in MediaMosa kun je je aansluiten bij de gebruikersraad.