Nieuwe supercomputer SURF wordt krachtig én duurzaam

De nieuwe nationale supercomputer van SURF krijgt bijna 10 keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger en wordt het krachtigste high-performance computing-systeem van Nederland. De supercomputer wordt energiezuinig door de gebruikte waterkoelingstechnologie. De overeenkomst met bouwer Lenovo werd op 1 februari getekend.

De keuze viel op Lenovo vanwege het uitstekende voorstel op het gebied van prestaties en duurzaamheid. Hiermee kan, binnen het beschikbare budget, de grootste hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek worden gefaciliteerd. De bouw van de nieuwe supercomputer kost 20 miljoen euro: 18 miljoen euro komt van het ministerie van OCW (via NWO) en 2 miljoen euro uit eigen middelen van SURF. 

Energiebesparing door innovatieve waterkoelingstechnologie

Voor SURF was een belangrijke vereiste voor de nieuwe supercomputer dat hij zo energiezuinig mogelijk moet zijn. De gebruikte en innovatieve waterkoelingstechnologie koelt het systeem af met zo’n 90%, waardoor veel minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance. 

De nieuwe supercomputer is naar verwachting halverwege 2021 operationeel. 

Jet de Ranitz tekent de overeenkomst voor de bouw van de nieuwe supercomputer