Nieuwe technologie versterkt juridisch onderzoek

Hoogleraar Privaatrecht Gijs van Dijck ontwikkelde een technologie voor het doorzoeken, analyseren en visualiseren van rechterlijke uitspraken. Hierdoor kunnen rechtswetenschappers snel een groot aantal zaken analyseren. Hij deed dit samen met het Netherlands eScience Center en SURF. De technologie en broncode zijn beschikbaar.

Dafne van Kuppevelt en Gijs van Dijck

Rechtsgeleerden en rechtenstudenten bestuderen rechterlijke uitspraken doorgaans door middel van menselijke analyse, zonder software of andere technische hulp. De jurisprudentie (de verzameling van zaken die het corpus van het recht vormen) wordt daarom geanalyseerd op basis van een relatief klein aantal zaken.

Gijs van Dijck, hoogleraar Privaatrecht aan de Universiteit Maastricht, heeft in samenwerking met het Netherlands eScience Center een technologie ontwikkeld die de juridische wereld helpt bij het analyseren van jurisprudentie. De software maakt het mogelijk om citaten (verwijzingen naar een bepaalde rechterlijke uitspraak in andere uitspraken) te ontsluiten, verwerken en visualiseren. Hierdoor kunnen juridische onderzoeksvragen worden beantwoord die niet beantwoord kunnen  worden met traditionele onderzoeksmethoden.

Netwerk van gerelateerde zaken

De technologie maakt het mogelijk om Rechtspraak.nl te doorzoeken, dat rechterlijke uitspraken publiceert, elk met een eigen unieke identificatiecode. Bij elke zoekactie kan de gebruiker de gegevens downloaden in een formaat dat geschikt is voor onderzoek, zoals JSON of csv. JSON-bestanden kunnen worden geüpload in de ontwikkelde visualisatietool. De visualisatietool stelt rechtswetenschappers in staat om een netwerk van gerelateerde zaken bloot te leggen. Dat maakt het mogelijk om in zeer korte tijd een groot aantal zaken te analyseren. Het stelt onderzoekers ook in staat om nieuwe dingen te ontdekken. In de traditionele rechtsleer blijven bijvoorbeeld zaken die door de lagere rechtbanken als relevant worden beschouwd, grotendeels verborgen.

Beschikbaar voor de juridische gemeenschap

Met een eScience-subsidie van het Netherlands eScience Center kreeg van Dijck in 2016 de beschikking over expertise voor de ontwikkeling van zijn idee. Een wetenschappelijk programmeur van het Netherlands eScience Center ontwikkelde de juiste technologie en SURF zorgde tijdens de ontwikkelingsfase voor technisch advies, dataopslag en hosting van de webapplicatie.

De technologie en broncode zijn nu beschikbaar voor de juridische gemeenschap. Een breed scala aan juristen, zoals rechters, beleidsmakers en advocaten, kunnen de tools gebruiken om relevante rechtszaken te identificeren. Daarnaast kunnen studenten de technologie gebruiken voor het vinden van relevante zaken voor de vakken die zij volgen en docenten kunnen de technologie gebruiken in hun lessen.

Meer informatie

Op de foto: Dafne van Kuppevelt en Gijs van Dijck. Copyright: Elodie Burrillon / HUCOPIX

Dit artikel is gepubliceerd op 19 juni 2019