Futuring: een blik naar de toekomst

Nieuwe technologieën als AI, XR, edge en quantum maken impactvolle toepassingen mogelijk. Wat betekent dit voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen? Met futuring kijken we vooruit en spelen we sneller en efficiënter in op ontwikkelingen. Zo maken we gezamenlijk betere strategische keuzes voor de toekomst.

Futuring at SURF

Nieuwe technologieën

SURF verkent technologische ontwikkelingen die mogelijk impact gaan hebben op het Nederlandse onderwijs en onderzoek. We delen kennis, inspireren en experimenteren met nieuwe technologieën om gezamenlijk te werken aan toekomstbestendige oplossingen.

Trends verkennen met publieke waarden als uitgangspunt

We zien in het onderwijs- en onderzoeksveld al mooie initiatieven en toepassingen van nieuwe technologieën. En met de lancering van het rapport SURF Tech Trends starten we een langdurige samenwerking met leden en technische experts over technologische ontwikkelingen. We identificeren gezamenlijk trends, we verkennen en experimenteren en we toetsen de trends op publieke waarden als inclusiviteit, vrijheid van onderwijs, toegankelijkheid, veiligheid, betrouwbaarheid, zelfbeschikkingsrecht en de professionele autonomie van docenten, onderzoekers en instellingen.

6 technologieën waar SURF aan werkt

  • Advanced computing
  • Artificial intelligence (AI)
  • Edge
  • Extended reality (XR)
  • Networking
  • Quantum
Het belang van digitalisering neemt voortdurend toe en in zo'n hoog tempo dat de mogelijkheden en implicaties niet voor iedereen direct zichtbaar zijn. Als coöperatie van en voor onderwijs en onderzoek zien we de noodzaak van verkenning, duiding en focus als het gaat om technologische ontwikkelingen.
Ron Augustus, Chief Innovation Officer van SURF

SURF Tech Trends 2023

SURF Tech Trends 2023 Cover

Met 6 technologieën en 29 trends is SURF Tech Trends een inspirerend trendrapport voor iedereen die werkt in onderwijs en onderzoek. Dit helpt om de technologische ontwikkelingen om ons heen te begrijpen, onze waarnemingen in perspectief te plaatsen en te inspireren. Vanuit de technologie geven we een overzicht van signalen en trends, en ook laten we enkele voorbeelden zien van hoe de technologie zich ontwikkelt.

Lees het trendrapport

Toekomst voorstellen met SURF Tech Trends 2023

De technologieën en trends gaan pas echt leven als wij, de onderwijs en onderzoek sector met elkaar, de ontwikkelingen en toepassingen vormgeven. Drie experts vertellen hoe zij hier tegenaan kijken.

Lees het interview

Ontvang de Futuring-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van dit project en andere futuring-activiteiten van SURF. We informeren je elk kwartaal over de ontwikkelingen rondom nieuwe technologieën en voortgang van projecten.

Aanmelden