Innovatieregeling 2015 zet duurzame projecten in startblokken

02 JUL 2015

Nadenken over duurzaamheid leeft bij hogeronderwijs- en onderzoeksinstellingen. Dat blijkt wel uit de projecten die nu starten in de jaarlijkse Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT van SURF. Instellingen kunnen innovatieve, duurzame IT-voorstellen indienen bij SURF. De 4 winnaars van 2015 zijn nu bekend.

De winnaars

3 van de 4 winnaars deden voorstellen over het verduurzamen van gebouwen met ICT. De vierde winnaar heeft een concreet voorbeeld van vergroenen van ICT.

Koppel rooster aan klimaatregeling

Een ongebruikte ruimte duurzaam verwarmen is niet duurzaam. Als je niet thuis bent, laat je ook de verwarming uit. Waarom doen we dat niet hetzelfde in de collegezalen? Dat is het uitgangspunt van het Energie-Efficiency-voorstel dat SURF ondersteunt via de innovatieregeling. Het doel is het gebouwbeheersysteem van de collegezalen te koppelen aan het roostersysteem. Staat er geen college in het rooster? Dan blijft de ventilatie of verwarming uit.
Bekijk de presentatie (pdf).

Meten = weten = besparen

Een ander winnend idee is het project Energiemonitoring. In deze pilot zoeken hogeschool en universiteit via het gebouwbeheersysteem naar afwijkingen in het normale patroon. Inzicht in afwijkingen in het energiegebruik kan mogelijke problemen aanwijzen en zo energie besparen. Niet alleen het analyseren van het huidige verbruik, ook het vergelijken van meetgegevens met historische data is daarbij relevant. Net als het verzamelen van andere factoren, zoals de buitentemperatuur, windkracht en de hoeveelheid zon. En wat te denken van de openingstijden van de instelling, vakanties en het aantal mensen in het gebouw. Het heeft allemaal invloed op je verbruik.
Bekijk de presentatie (pdf).

SURF Innovatieregeling Duurzaamheid en ICT 2015

Maak er een wedstrijd van

Wie bespaart de meeste energie? Welk gebouw is het duurzaamst? Het derde project is Sustainable Building Competition; de initiatiefnemers gaan uit van onze concurrentiedrang om gebouwen duurzamer te maken. Een platform lanceren zodat gebruikers met elkaar de strijd aan kunnen gaan, dat is het plan. Het past serious gaming toe, spelprincipes om gebruikers te stimuleren zuiniger te zijn.
Bekijk de presentatie (pdf).

Vervang desktop door laptop

De laatste winnende oplossing gaat over het kiezen van de zuinigste hardware. Het project ‘Van koper(draad) naar Chrome(book)’ kijkt naar de 5 studiecentra van de instelling. Deze zijn de hele dag open tot 22.00 uur ’s avonds, met 525 computerwerkplekken waarbij op iedere computer wel 50 softwareapplicaties draaien. Die desktopcomputers hebben veel stroom nodig. Laptops daarentegen verbruiken 70% minder energie. En voor de productie zijn volgens Milieucentraal 75% minder materialen en grondstoffen nodig. Extra pluspunt is dat laptops goedkoper en flexibeler in gebruik zijn. Genoeg redenen om een proef te draaien met een stapel Chromebooks.
Bekijk de presentatie (pdf).

Vaste plek voor duurzaamheid

Met de middelen die SURF biedt, kunnen de instellingen testen of hun ideeën haalbaar zijn. En meten hoeveel ze precies besparen. Zodat ze hun duurzame IT-projecten misschien op grote schaal kunnen uitvoeren. SURF hoopt zo duurzaamheid steeds meer een vaste plek te geven bij de keuzes die hogeronderwijs- en onderzoeksinstellingen maken.

Laatste wijziging op 06 jul 2015