SURF demonstreert netwerkfunctievirtualisatie (NFV) tijdens SuperComputing 2015

25 NOV 2015

Dit jaar vond de SuperComputing-conferentie plaats in Austin, Texas. Samen met de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, en NL e-Science Center heeft SURF daar laten zien waar we in Nederland toe in staat zijn op het vlak van hoogwaardige ICT-voorzieningen. Onder andere door een demonstratie van netwerkfunctievirtualisatie .

Demonstratie van NFV met videobeelden

SuperComputing2015 is de grootste internationale conferentie voor High Performance Computing, Networking, Storage and Analysis. Met een videodemonstratie toonde SURF daar de mogelijkheden van netwerkfunctievirtualisatie (NFV) in combinatie met Service Functie Chaining (SFC) via een programmeerbaar netwerk (SDN). Om dit beter zichtbaar te maken, demonstreerden we dit met videobeelden.

Videobeelden live bewerken via geprogrammeerd netwerk

De bezoekers aan de SURF-stand konden voor een videocamera gaan staan. Het beeld dat ze zagen, konden ze zelf bewerken via een webbrowsergebaseerde gebruikersinterface. Het videoverkeer konden ze daarmee vanuit Texas via Amsterdam door verschillende functies sturen die verspreid in Europa stonden opgesteld. De bezoeker stuurde daarmee de door SFC gegenereerde API-calls naar de OpenDaylight controller, zodat het netwerk werd geprogrammeerd. Het resultaat was een bewerkt live videobeeld.

Blog over demonstratie

Migiel de Vos heeft een blog geschreven waarin hij de werking van de NFV-demonstratie toelicht.

 

Laatste wijziging op 10 dec 2015