SURFconext nog betrouwbaarder door nieuwe infrastructuur

08 AUG 2016

In de tweede helft van 2016 worden een aantal grote verbeteringen doorgevoerd op het SURFconext-platform. Hiermee zal de betrouwbaarheid van SURFconext verder verbeteren. De eerste updates zijn gepland voor medio augustus.

Redundantie en extra locaties

Naast de 2 bestaande locaties in Amsterdam is een derde locatie in Utrecht in gebruik genomen. Hiermee wordt er extra redundantie toegevoegd aan zowel de loadbalancing-, applicatie- als databaseservers. Daarnaast maken de virtuele machines, waarop SURFconext draait, vanaf 1 juli officieel onderdeel uit van de nieuwe SURFnet-dienst SURFcumulus.

Software-updates

Naast de uitbreiding van de infrastructuur wordt de software geüpdatet die de SAML-login afhandelt. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van LDAP en de software zal meer modulair opgezet worden. Dit heeft als voordeel dat individuele onderdelen van de software geïsoleerd testbaar zijn en dat we sneller, vaker en met minder risico kleinere updates kunnen uitvoeren. Onderdelen zoals het SURFconext Dashboard, SURFconext Teams, Sterke authenticatie en de autorisatiefunctionaliteit zijn al op deze manier opgezet en kunnen daardoor regelmatig geüpdatet worden zonder dat dit invloed heeft op andere componenten.

Planning

De nieuwe software en infrastructuur worden gefaseerd uitgerold. De eerste updates zijn inmiddels succesvol uitgevoerd, zodat voor het nieuwe collegejaar op de huidige locaties in Amsterdam gebruik wordt gemaakt van een nieuwe versie van de software en loadbalancers. In het vierde kwartaal van dit jaar worden de nieuwe databasecluster en de locatie in Utrecht in gebruik genomen. Functioneel zal er niets veranderen en daarom hoeven Identity Providers en Service Providers zelf niets aan te passen.

Meer informatie

Laatste wijziging op 01 sep 2016