eduTEAMs verhuist naar GÉANT

22 SEP 2016

eduTEAMs, de groepsmanagementdienst voor internationaal samenwerken die SURFnet in 2014 lanceerde, wordt overgedragen aan GÉANT, de Europese samenwerkingsorganisatie voor onderzoeksnetwerken. Hierdoor wordt eduTEAMs beter beschikbaar voor internationale gebruikers. GÉANT zoekt nog instellingen die eduTEAMs willen testen.

Beschikbaar voor grotere groep gebruikers

GÉANT neemt per 1 oktober 2016 het operationeel beheer van de dienst over van SURFnet. GÉANT is de overkoepelende samenwerking tussen de Europese onderzoeksnetwerken, waarvan ook SURFnet lid is. eduTEAMs wordt een activiteit binnen het project Virtual Organisation Platform as a Service (VOpaas) van GÉANT.

Met de verhuizing naar GÉANT komt eduTEAMs voor een grotere groep gebruikers in Europa beschikbaar. Daarnaast krijgt eduTEAMs er nieuwe functionaliteiten bij, zoals een functie voor het afhandelen van authenticatie van gastgebruikers.

eduTEAMs en eduGAIN

GÉANT biedt al een aantal diensten aan op het vlak van Trust en Identity, waaronder eduGAIN. Via eduGAIN worden alle nationale onderwijs- en onderzoeksfederaties, zoals SURFconext, met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen gebruikers in Nederland met hun eigen instellingsaccount inloggen op diensten uit andere landen. Door het toevoegen van eduTEAMs aan de dienstverlening van GÉANT, kan er bij de autorisatie gedifferentieerd worden naar rollen of groepen. Dit is bijvoorbeeld nuttig voor internationale samenwerkingsverbanden, waar slechts bepaalde groepen van onderzoekers toegang toe moeten hebben.

Meer informatie

GÉANT nodigt instellingen, ook Nederlandse, van harte uit om de nieuwe eduTEAMS-dienstverlening uit te testen. Voor meer informatie kun je contact op nemen met support@eduteams.org

Laatste wijziging op 22 sep 2016