Proof-of-concept digitale studieboeken van start bij EUR met nieuwe aanpak

17 NOV 2016

In januari 2017 start een proof-of-concept met digitale studieboeken bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Nieuw is dat SURF hiervoor onderwijsinstellingen en marktpartijen heeft samengebracht. Doel is om de potentie te onderzoeken van een mogelijke toekomstige dienst voor het aanbieden van digitale studieboeken aan studenten en docenten.

Requirements instellingen centraal

Dit is niet de eerste proof-of-concept met digitale studieboeken die in Nederland plaatsvindt. In deze – met gesloten beurzen georganiseerde – proefopstelling brengt SURF platformleveranciers, uitgevers en instellingen samen. Doel hiervan is om in goede samenspraak stappen te zetten en samen de mogelijkheden te verkennen van het gebruik van digitale studieboeken binnen instellingen. En bovenal om te verkennen hoe zo'n dienst het beste kan landen in het onderwijs. De requirements van de instellingen staan hierbij centraal en zijn daarmee een duidelijk vertrekpunt.

Opzet proof-of-concept

Van januari tot en maart 2017 gaan 100 bachelorstudenten psychologie van de EUR aan de slag met deze proof-of-concept digitale studieboeken. Via 2 online boekenplatformen maken zij gebruik van een veertigtal studieboeken die door verschillende, grote uitgevers beschikbaar zijn gesteld. De EUR heeft een duidelijke visie op en ervaring met het gebruik van digitaal leermateriaal. De proof-of-concept wordt uitgevoerd in het kader van het project eStudybooks van SURF.

Meekijken en -praten? Meld je aan als satelliet-instelling!

Deze proof-of-concept is belangrijk voor het gehele onderwijs in Nederland, omdat hiermee het Nederlandse studieboekenlandschap in beweging komt. Om die reden nodigt SURF andere instellingen nadrukkelijk uit om zich als ‘satelliet’ bij dit initiatief aan te sluiten. Zij worden bij de proef betrokken, onder meer via kennissessies, discussies en vragenlijsten. Door deelname van satellietinstellingen kunnen we de uitkomsten van de proof-of-concept in een breder perspectief plaatsen. In deze factsheet (pdf) vind je meer informatie over de opzet en het doel van de proof-of-concept, en over de rol en de activiteiten van de satellietinstellingen. Ben je geïnteresseerd, mail dan voor 1 december naar Inez Westermann, projectleider, inez.westermann@surfmarket.nl.

Meer informatie

Laatste wijziging op 16 mrt 2017