Eerste pilot met E-SIM geslaagd

06 DEC 2016

In de zomer van 2016 heeft SURFnet samen met de Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) en Aspider succesvol geëxperimenteerd met het migreren van een mobiele telefoon van de ene operator naar een andere, zonder de SIM-kaart te verwisselen. Hiervoor gebruikten we de nieuwe embedded SIM: E-SIM.

Niet meer wisselen van SIM-kaart

Op dit moment is het zo dat je een andere SIM nodig hebt als je wilt wisselen van mobiele provider. Mede door de opkomst van het Internet of Things, is er een nieuw type SIM ontwikkeld. Deze nieuwe embedded SIM (E-SIM) kan worden geïntegreerd in een toestel en op afstand worden overschreven. Fysiek de SIM verwisselen is daarmee niet meer nodig. SURFnet ziet in de E-SIM verschillende nuttige toepassingen voor zijn doelgroep, bijvoorbeeld dat instellingen heel makkelijk al hun medewerkers en studenten kunnen laten migreren naar een andere mobiele provider.

Pilot met E-SIM geslaagd

Om onderzoek te doen naar nieuwe toepassingen die mogelijk worden met de E-SIM, zijn we een samenwerking aangegaan met BTG. In een gezamenlijke pilot is het nu gelukt om ‘over-the-air’ een ander profiel op de SIM te plaatsen en te activeren op Android-toestellen. Daardoor migreerde de eigenaar van het pilottoestel van de ene Nederlandse mobiele operator naar een andere zonder de SIM te verwisselen.

Je leest meer over deze pilot in het blog ‘Eerste resultaten van pilot met eSIM’ van Frans Panken, productontwikkelaar bij SURFnet.

Meer toepassingen: authenticatie in wifi-netwerken

Het primaire doel van de SIM is authenticatie in een communicatienetwerk. Dit beperkt zich momenteel tot 2G/3G/4G-netwerken, maar dat is niet noodzakelijk. We hebben authenticatie met E-SIM ook getest voor het wifi-netwerk eduroam, en dat werkt prima op zowel Android- als iPhone-toestellen. Andere mogelijke toepassingen van de E-SIM zijn authenticatie bij toegangspoorten in gebouwen of bij het doen van veilige betalingen.

Meer informatie

•    Lees het bericht van BTG: E-SIM: de grootste telecomrevolutie sinds mobiele data.
•    Lees het blog ‘Eerste resultaten van pilot met E-SIM’ van Frans Panken.
•    Lees meer over SURFnets Innovatieproject E-SIM.

Laatste wijziging op 08 dec 2016