Roland van Rijswijk-Deij wint internationale prijs voor onderzoek naar elliptische curve encryptie

21 DEC 2016

Roland van Rijswijk-Deij (SURFnet en Universiteit Twente) heeft de Applied Networking Research Prize van de IRTF (Internet Research Task Force) gewonnen. Hij onderzocht het gebruik van elliptische curve encryptie (ECE) in combinatie met DNSSEC.

ECE beschermt beter, maar legt meer beslag op apparatuur

ECE is een vorm van public key encryptie die gebaseerd is op elliptische curves. Een voordeel van ECE ten opzichte van de huidige standaard RSA is dat het met kleinere sleutels toe kan terwijl de bescherming sterker is. Een nadeel is dat het controleren van handtekeningen bij DNSSEC langer duurt dan bij RSA, en dus meer beslag legt op DNS-resolvers.

ECE kan zonder bezwaren worden toegepast bij DNSSEC

Van Rijswijk-Deij onderzocht of DNS-resolvers dit aankunnen, en concludeerde dat dit het geval is, ook in worst case scenarios. Dat betekent dat de overstap naar het veiligere ECE zonder bezwaren gemaakt kan worden. Lees het artikel over Van Rijswijk-Deij's onderzoek (pdf).

Over de Applied Networking Research Prize

De Applied Networking Research Prize gaat naar onderzoek dat een concrete bijdrage levert aan de verbetering van het internet, internetprotocollen en/of internetstandaarden. Van Rijswijk-Deij wint 500 euro en presenteert zijn onderzoek volgend jaar op de 100e bijeenkomst van IETF.

Meer informatie

 

Laatste wijziging op 22 dec 2016