Het aantal zetels in de Tweede Kamer, op basis van tellingen op Twitter

21 FEB 2017

Hoe vaak een partij op Twitter wordt genoemd, voorspelt aardig hoeveel zetels zij krijgt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De metingen hiervoor worden gedaan op de tweets van TwiNL. Al die twitterdata van TwiNL draaien op de reken- en datafaciliteiten van SURFsara.

Zetels verdelen met Twitterdata

Op http://www.stemming2017.nl/ staat de zetelverdeling in de tweede kamer gebaseerd op hoe vaak politieke partijen de laatste tien dagen op Twitter zijn genoemd. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 bleek er een sterk verband te zijn tussen hoe vaak een politieke partij genoemd wordt op Twitter en hoe deze partij het doet in de peilingen.

TwiNL

De metingen worden gedaan op de tweets van TwiNL via https://twinl.surfsara.nl, een dienst waarin ongeveer 40% van de Nederlandse tweets doorzoekbaar zijn. De twitterdata draaien op de reken- en datafaciliteiten van SURFsara. De applicatie is gebaseerd op een versie van het Netherlands eScience Center, in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen.

TwiNL biedt onderzoekers en studenten de mogelijkheid om te zoeken in Nederlandstalige tweets. Met de zoekfunctie kan je zoeken naar woorden en bepalen waar, wanneer en hoe vaak ze worden gebruikt, door wie en met welke andere woorden ze vaak voorkomen.

Het doel van de website is om het onderzoekers en studenten gemakkelijker te maken om delen van de dagelijkse communicatie op Twitter te gebruiken in onderzoek en onderwijs. Om snel zoeken mogelijk te maken worden de tweets opgeslagen in een database die is geoptimaliseerd voor fulltext-zoeken. Deze database draait op het cluster bij SURFsara.

Laatste wijziging op 23 mei 2018