NWO laat onderzoekers kennismaken met SURF

Primeur: workshop ICT-infrastructuur voor Roadmapprojecten

05 APR 2017

Voor het eerst heeft NWO onderzoekers rechtstreeks in contact gebracht met SURF en andere aanbieders van ICT-voorzieningen voor onderzoek. Dat gebeurde op 30 maart, in de workshop ICT-infrastructuur voor Roadmapprojecten bij SURFsara in Amsterdam.

Roadmap

NWO heeft in haar Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur de 33 belangrijkste grootschalige onderzoeksfaciliteiten van Nederland geselecteerd. Om aanspraak te kunnen maken op financiering, moeten die in hun aanvraag ‘een juist beeld schetsen van de benodigde ICT-infrastructuur, de afstemming daarover met SURF, en de daarvoor benodigde kosten.’

Grootschalig onderzoek

Daarmee bevestigt NWO niet alleen de noodzaak van krachtige en betrouwbare ICT-voorzieningen voor elke vorm van grootschalig onderzoek, maar ook het belang om bestaande voorzieningen en expertise optimaal te gebruiken. Dit is een goede nieuwe ontwikkeling, vindt Erik Fledderus, algemeen directeur van SURF: “In het verleden kregen onderzoekers alleen financiering voor ICT-voorzieningen die ze zelf bouwden. Dat was niet handig, want een fysicus of een historicus is geen ICT-expert.”

Big data

Ontwikkelingen zoals big data hebben er dan ook toe geleid, dat de vraag van onderzoekers om support vanuit SURF de laatste jaren enorm is gegroeid. “We willen graag in die vraag voorzien, want we zijn er om de wetenschap vooruit te helpen. Maar dat moet natuurlijk ook gefinancierd worden, bijvoorbeeld via deze projecten.”

Workshop

De workshop werd gezamenlijk georganiseerd door NWO en SURF. Het ochtendprogramma bestond uit presentaties van de organisaties die opgezet zijn om de wetenschap in Nederland te ondersteunen met ICT-diensten. SURF natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook het Netherlands eScience Center, databewaarder DANS, DTL (dat zich richt op de life-sciences) en Nikhef (instituut voor deeltjesfysica). Ook diensten van universiteiten zoals Groningen en 4TU kwamen aan bod.

Benodigde ICT-infrastructuur

’s Middags waren er sessies waarin onderzoekers met een gespreksleider hun benodigde ICT-infrastructuur in kaart brachten aan de hand van een vragenlijst. Experts van de serviceproviders waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Uiteraard staan de dienstverleners ook in de maanden na de workshop klaar om Roadmap- en andere aanvragen te ondersteunen.

Meer informatie

Laatste wijziging op 06 apr 2017