Extreem hoge capaciteit (400 Gbit/s) voor Nederlands onderwijs en onderzoek

13 JUN 2017

Op vrijdag 9 juni heeft SURFnet samen met ECI Telecom en Tallgrass een 400 Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht gerealiseerd. Dit is het startschot van de implementatie van SURFnet8. Deze nieuwe directe link biedt met 400 Gbit/s zeer hoge capaciteit voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek.

Eerste 400 Gbit/s in SURFnet-netwerk

De verbinding tussen Breda en Utrecht is de eerste directe link tussen deze twee locaties in het SURFnet-netwerk. Voor deze eerste 400 Gbit/s-verbinding hebben we ECI’s Apollo-platform voor de optische laag gebruikt op een nieuwe glasvezel. Hiermee is de implementatie van de nieuwe optische laag van het SURFnet-netwerk begonnen.

Mogelijkheden nieuwe optische laag

Met de nieuwe optische laag is direct 400 Gbit/s mogelijk en wordt 100 Gbit/s transportcapaciteit de standaard. Het Apollo-platform biedt hoge capaciteit, flexibel DWDM-transport en veel mogelijkheden voor toekomstige softwaregebaseerde applicaties en netwerkfunctievirtualisatie (NFV). Bovendien is automatisch herstel van optische verbindingen mogelijk. In het geval van een glasvezelbreuk wordt binnen seconden een alternatieve optische route gevonden, zodat capaciteitsverlies tot een minimum wordt beperkt. Ook kunnen bepaalde delen van het netwerk verkeersvrij gemaakt worden, zodat we onderhoud overdag en zonder redundantie- en capaciteitsverlies kunnen uitvoeren.

Meer informatie

Laatste wijziging op 15 jun 2017