Nieuwe editie Stuiveling Open Data Award van start

13 JUN 2017

Het ministerie van Binnenlandse Zaken reikt dit jaar voor de tweede keer de Stuiveling Open Data Award (SODA) uit. De award gaat naar de beste toepassing (bijvoorbeeld website of app) die gebruikmaakt van open data van de Nederlandse overheid. SURFnet-CTO Erik Huizer is voorzitter van de jury. Je kunt je toepassing insturen tot 15 september.

Open data zijn overal

Open data zijn overal. We gebruiken ze vaak zonder het in de gaten te hebben: bij het navigeren in het verkeer, voor buienradar of voor OV-informatie. En we bekijken informatie over zorg, scholen en van overheden. De Stuiveling Open Data Award (SODA) wil het innovatief gebruik van open data zichtbaar maken en belonen.

Open data stimuleren onderwijs en onderzoek

Ook SURF werkt aan het zo vrij mogelijk beschikbaar maken van data. Via vrije toegang tot onderzoeksdata kan onderzoek geverifieerd worden en kunnen resultaten efficiënt hergebruikt worden. Het combineren van datasets maakt nieuwe vormen van onderzoek mogelijk. Erik Huizer, CTO van SURFnet, is mede daarom juryvoorzitter van SODA. “Open data behoren aan het publiek en bieden ondernemers en maatschappelijke organisaties kansen om toepassingen te maken die burgers echt verder helpen”, aldus Huizer.

Voor wie is deze wedstrijd?

De wedstrijd is voor iedereen die een (nieuwe of bestaande) toepassing heeft gemaakt waarbij open data van de Nederlandse overheid gebruikt wordt, zoals een website, app of visualisatie. Publieke en private organisaties en privé-personen kunnen deelnemen aan de award.

De prijs

De winnaar van SODA ontvangt een wisselbeker en 20.000 euro voor de verdere investering en ontwikkeling van de toepassing, waarbij (her)gebruik van open data voor maatschappelijke, democratische en/of economische meerwaarde voorop staat.

Meer informatie

Laatste wijziging op 15 jun 2017