Succesvolle eerste SURFnet8-migratie op productienetwerk

05 SEP 2017

Engineers van Quanza en SURFnet hebben in de nacht van 22 op 23 augustus het eerste segment in SURFnet’s productienetwerk gemigreerd. Een belangrijke stap in de implementatie van onze nieuwe optische laag!

Nachtwerk voor Quanza en SURFnet

Het eerste segment waar gewerkt is, is Zwolle - Nijmegen via Deventer, Apeldoorn en Arnhem. Deze migratie op het productienetwerk, waarbij de optische hardware is vervangen, vond in de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 augustus plaats. We hebben deze eerste migratie ’s nachts uitgevoerd om risico’s tot een minimum te beperken. Door de voorbereidingen, zoals training voor engineers en het testen van het migratiescenario, konden we de migratie binnen de verwachte tijd uitvoeren. Ook was de impact voor instellingen zoals verwacht; diensten van/aan instellingen zijn niet onderbroken.

Paul Wittebrood, projectmanager bij Quanza vertelt: “Tijdens de theorie- en testfase, die overigens ook goed is verlopen, hebben we nog in het pierenbadje kunnen staan. De migratie van de 22e voelde als een soort estafette in het grote zwembad, waar alle zwemmers afhankelijk van elkaar waren. Achteraf bleek dat we met elkaar een nieuw Nederlands record hadden gezwommen.”

Testlink tussen Breda en Utrecht

De eerste praktijktest – de 400 Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht – maakte ook deel uit van de voorbereidingen. We testten de ECI-apparatuur op een glasvezel die nog niet in gebruik was. Deze test heeft bevestigd dat de apparatuur goed geconfigureerd is en naar behoren werkt.

Planning volgende migraties

Na deze succesvolle eerste migratie op het productienetwerk hebben we besloten de werkzaamheden in het vervolg overdag uit te voeren. De belasting voor instellingen waar werkzaamheden worden uitgevoerd is hierdoor lager. We verwachten de volgende migratie – Zwolle naar Nijmegen via Enschede - over 3 weken uit te voeren. Hierna staat Nijmegen - Eindhoven op de planning.

Meer informatie

Laatste wijziging op 13 sep 2017