Jonge wetenschapper wint prijs voor platform om belastingparadijzen in kaart te brengen

11 OKT 2017

Frank Takes (31) van de Universiteit van Amsterdam heeft de Young eScientist Award 2017 gewonnen. De prijs is een aanmoediging voor een jonge wetenschapper die uitblinkt in eScience: de ontwikkeling of de toepassing van digitale technologie voor wetenschappelijk onderzoek.

Takes ontvangt ondersteuning van eScience Research Engineers (specialisten in het ontwikkelen en toepassen van onderzoekssoftware). De prijs vormt daarmee de start van een gezamenlijk onderzoeksproject.

Belastingontduiking via offshore finance

Takes’ onderzoek richt zich op belastingontduiking door bedrijven via offshore finance. Met name multinationals zijn vaak onderwerp van discussie omdat ze kapitaal verplaatsen naar jurisdicties waar zij niet zijn gevestigd, maar waar ze minder belasting betalen.

In samenwerking met het eScience Center wil Takes een interactief web-based platform ontwikkelen om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van dit wereldwijde offshore finance netwerk.

Het platform zal dienen als een data hub, maar zal ook een jaarlijkse update geven van belastingparadijzen in de wereld. Het zal de waardestromen tussen honderden landen visualiseren. Omdat het platform ontwikkeld wordt voor een breed publiek zal het onderzoekers, journalisten en beleidsmakers eenvoudig inzicht geven in de evolutie van wereldwijde belastingontduiking – een onderwerp met grote maatschappelijke relevantie.

Meer informatie over de Young eScientist Award 

Laatste wijziging op 12 okt 2017