Nationale Big Data Infrastructuur geeft boost aan precompetitief onderzoek

TNO, SURFsara en Universiteit van Amsterdam nodigen partijen uit om aan te sluiten

05 OKT 2017

Onderzoekers en bedrijven kunnen beter innoveren als ze gemakkelijk data met elkaar kunnen delen in een veilige omgeving. Om de waarde van gedistribueerde datasets te ontsluiten is een infrastructuur nodig voor het veilig delen van data en high performance computing.

TNO, SURFsara en de Universiteit van Amsterdam nodigen partijen uit om aan te sluiten bij dit initiatief en gezamenlijk een Nationale Big Data Infrastructuur op te zetten voor de digitale transitie van de toekomst.

Samenwerking onderzoek en bedrijfsleven

TNO, SURFsara en UvA zien het belang om een Nationale Big Data Infrastructuur op te zetten om de digitale transitie in gang te zetten. Ze kondigen de eerste stappen aan in deze samenwerking en nodigen anderen uit om aan te haken. Hun visie op een Nationale Big Data Infrastructuur is een precompetitieve gedistribueerde omgeving waar onderzoekers, MKB en grote bedrijven kunnen samenwerken met meerdere domeinen en meerdere partners. Het stelt partners in staat om te innoveren door data te delen in een veilige omgeving.

Meerdere big data hubs verbinden

Een Nationale Big Data Infrastructuur zal meerdere Big Data Hubs verbinden om zo een werkende omgeving beschikbaar te stellen voor onderzoek en innovatie. De eerste Big Data Hub is vorig jaar gelanceerd bij de Amsterdam ArenA. Volgende hubs worden verkend op het gebied van smart industry, agrifood, logistiek en gezondheid. Een Nationale Big Data Infrastructuur biedt high performance computing en het veilig delen van data tussen de hubs. Nationale fondsen moeten worden gealloceerd om publiek-private samenwerkingen te faciliteren en data delen te stimuleren onder voorwaarde van de FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable, and Re-usable). Verbindingen met nationale ecosystemen worden gevormd door samen te werken met internationale netwerken zoals ‘the European Open Science Cloud’.

Unieke competenties

De initiatiefnemers bieden unieke competenties aan via de Nationale Big Data Infrastructuur. TNO verbindt mensen en kennis voor data gedreven innovatie; SURFsara innoveert en ontwikkelt high-end ICT-infrastructuur gedreven door uitdagingen in onderzoek en onderwijs; UvA doet onderzoek naar de ontwikkeling van veilige digitale marktplaatsen.

Tijdens het Small Big Data Congress op 5 oktober werd deze samenwerking gepresenteerd door de initiatiefnemers.

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@surfsara.nl of tel. 020-800 1300

Laatste wijziging op 11 okt 2017