Kwetsbaarheden in processoren ontdekt op bijna alle platformen

04 JAN 2018

Er zijn deze week 2 serieuze problemen bekend gemaakt die impact hebben op een groot aantal hardware platformen. Hierdoor kan vertrouwelijke informatie gelekt worden. SURF is druk bezig met het patchen en analyseren van zijn systemen en deelt zijn kennis binnen de SURF security-communities.

Geraakte systemen

De geraakte systemen zijn de meest gebruikte werkpleksystemen (PC’s en laptops), de meeste mobiele apparatuur (telefoons, tablets), server systemen en gevirtualiseerde servers, van verschillende architectuur en verschillende (processor) fabrikanten. De kwetsbaarheden hebben daarmee gevolgen voor thuisgebruikers, maar ook voor bedrijven met zakelijke systemen.

Oplossingen beschikbaar

Voor veel platformen is reeds een oplossing beschikbaar. Op werkplekken is dat snel en eenvoudig te repareren door de laatste versie van het besturingssysteem te installeren. Voor (virtuele) servers heeft het wat meer impact. De nu beschikbare ‘reparaties’ zijn in feite een workaround voor de ontdekte problemen en kunnen een grote impact hebben op de prestaties van de systemen.

Patchen en analyse SURF

SURF is druk bezig met het patchen van zijn systemen en het analyseren van de impact. Waar nodig zullen wij capaciteit bijschakelen, om de prestaties van de systemen niet negatief te beïnvloeden.

Kennisdeling SURF-breed

In de security-communities SCIPR en SCIRT wisselen de security-specialisten van onze aangesloten instellingen kennis en ervaringen uit over deze nieuwe security issues. Neem voor vragen over uw eigen infrastructuur contact op met uw interne IT-ondersteuning of uw intern security-team.

Meer informatie

Laatste wijziging op 04 jan 2018