Experimenteren met data in Brabants data-kenniscentrum

SURF mede-initiatiefnemer Data Value Center

06 FEB 2018

In Brabant wordt de mogelijkheid verkend van een kenniscentrum voor digitale data, gericht op de maakindustrie. Onder de initiatiefnemers zijn, naast SURF, de Provincie Noord-Brabant, TNO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers moeten in het centrum kunnen leren en experimenteren met het veilig delen en bewerken van data.

Nieuwe mogelijkheden

Processen in de maakindustrie worden steeds meer aangestuurd door digitale data. Veel ondernemers in de industrie hebben moeite om snel en effectief in te spelen op de nieuwe mogelijkheden die daaruit voortkomen. Zij willen graag een plek om data veilig met elkaar te delen en willen gebruik kunnen maken van de nieuwste kennis op dit gebied.

Voornemen

Brainport Industries, Brainport Development, Provincie Noord-Brabant, TNO, SURF en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben afgesproken in deze behoefte te willen voorzien met een Data Value Center. Zij legden dat voornemen vast tijdens het Smart Industry Jaarevent op 5 februari 2018 in Bussum.

Experimenteren

De initiatiefnemers laten de mogelijkheid tot oprichting van een kenniscentrum onderzoeken. Ondernemers uit het groot-, midden- en kleinbedrijf moeten in het centrum kunnen leren en experimenteren met het veilig delen en bewerken van data. Zij kunnen daar straks ook ervaringen en kennis uitwisselen met andere bedrijven. De betrokken partijen willen het bedrijfsleven daarmee nieuwe mogelijkheden bieden om meer te doen met data.

Big data

Slim gebruik van data biedt kansen om nieuwe toepassingen en verdienmodellen te ontwikkelen en bedrijfsprocessen efficiƫnter in te richten. Veel bedrijven verzamelen gedurende het productieproces veel data doordat zij werken met apparaten als melkrobots of 3D-printers. Deze gegevens kunnen van grote waarde zijn, maar blijven nu nog vaak onbenut. Het centrum helpt ondernemers om gebruik te maken van de databestanden die beschikbaar zijn.

Meer informatie: www.smartindustry.nl/industrie-krijgt-centrum-digitale-data

Laatste wijziging op 08 feb 2018