Open Onderwijs API in beheer bij Edustandaard

29 MRT 2018

De Standaardisatieraad van Edustandaard heeft op 29 maart 2018 besloten de Open Onderwijs API in beheer te nemen. Dit is een belangrijke stap in het borgen van deze standaard voor het hoger onderwijs. Met de Open Onderwijs API kunnen instellingen onderwijsdata zoals cijfers, roosters en vrije werkplekken op een eenvoudige manier ontsluiten.

Over de Open Onderwijs API

SURF werkt sinds 2012 samen met hogeronderwijsinstellingen en leveranciers aan een standaard-API voor het delen van onderwijsdata: de Open Onderwijs API. Hogeronderwijsinstellingen die deze data op een gestandaardiseerde manier willen ontsluiten, implementeren een eigen API die op de Open Onderwijs API-standaard gebaseerd is. Ontwikkelaars integreren deze data vervolgens in nieuwe applicaties. Dit maakt handige toepassingen mogelijk, zoals mobiele apps waarin studenten onder andere cijfers en roosters kunnen bekijken.

Edustandaard

Edustandaard is het samenwerkingsplatform dat standaarden en referentiearchitecturen beheert voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Om tot een advies over het in beheer nemen van de Open Onderwijs API te komen, hebben standaardisatie-experts van Edustandaard een ROSA-architectuurscan uitgevoerd. Deze scan helpt andere ketenpartijen om het belang van Open Onderwijs API voor de eigen organisatie of achterban te bepalen.

Een van de meest interessante API’s van 2017

Onlangs tipte ProgrammableWeb de Open Onderwijs API als een van de meest interessante API's van 2017.

Meer informatie

Laatste wijziging op 03 apr 2018