SURF werkt met partners aan back-up en delen van trans-Atlantische capaciteit

Overeenkomst tussen ANA en NEAAR getekend

19 APR 2018

SURF heeft met Internet2, ESnet, CANARIE, NORDUnet en GÉANT, binnen het ANA-consortium (Advanced North Atlantic), een overeenkomst getekend met het NEAAR-project (Networks for European, American and African Research). Hiermee worden o.a. voordelen op het vlak van bandbreedte behaald.

Overeenkomst tussen ANA en NEAAR

Tussen ANA en NEAAR is een overeenkomst getekend voor toekomstige internationale samenwerkingsprojecten. De samenwerking is gebaseerd op de back-up en het delen van trans-Atlantische capaciteit. Door de NEAAR-verbinding toe te voegen aan de ANA-verbindingen neemt de maximaal beschikbare bandbreedte toe tot 800 Gbit/s.

Optimaliseren van internationale samenwerking

In 2012 werd, met het ANA-project, gestart met 100 Gbit/s trans-Atlantische circuits. ANA wordt gezien als de ‘pathfinder’ voor de Global Network Architecture (GNA). De samenwerk- en architectuurprincipes bedacht en ontwikkeld in ANA worden succesvol ingezet in de GNA. Hierbij werken onderzoeks- en onderwijsnetwerken in wereldwijd verband aan het optimaliseren van internationale samenwerking. Samenwerken volgens de ANA- en GNA-principes wordt internationaal steeds meer omarmd; de met NEAAR ondertekende overeenkomst is hier een mooi voorbeeld van.

Erwin Bleumink, lid bestuur SURF: ‘Onderzoeks- en onderwijsinstellingen gebruiken steeds meer grote onderzoeksfaciliteiten, educatieve content en e-infrastructuurdiensten die geleverd worden door leveranciers of collega-instellingen van over de hele wereld. De koppeling van ons netwerk met de rest van de wereld is essentieel. We werken dan ook met trots samen met onze internationale partners om een Global Network Architecture te ontwerpen en te leveren. De overeenkomst tussen ANA en NEAAR toont aan dat de principes die in deze architectuur zijn vastgelegd tot succesvolle samenwerking leiden’.

Meer informatie

Laatste wijziging op 06 mrt 2019