Mbo-instellingen maken gratis beschikbare AVG-modelregisters

17 MEI 2018

Een aantal mbo-instellingen heeft in samenwerking met SURF en Kennisnet modelregisters van verwerkingsactiviteiten opgesteld. Iedere organisatie kan deze modellen kosteloos gebruiken om zo gemakkelijker te voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Samenwerking

Vanaf 25 mei moeten alle organisaties voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of in het Engels: GDPR). De AVG vereist onder meer dat je registers van verwerkingsactiviteiten opstelt, met daarin alle persoonsgegevens die je verwerkt. Om te voorkomen dat iedereen apart het wiel opnieuw zou uitvinden, staken privacyspecialisten van een aantal mbo-instellingen de koppen bij elkaar. In samenwerking met SURF en Kennisnet stelden zij een aantal modelregisters op. Deze modellen bevatten alle elementen die de wet vereist: bewaartermijnen, verwerkingsdoeleinden, categorie├źn van persoonsgegevens, verwerkers, enzovoort.

Voor alle instellingen

Je kunt de modelregisters kosteloos downloaden en invullen voor jouw instelling. Ze zijn in principe bruikbaar voor elk type onderwijsinstelling: ook organisaties buiten het mbo gebruiken ze al, zoals de hogeschool Fontys en de Open Universiteit.

Verschillende groepen

Je moet aparte registers maken voor de verschillende groepen personen waarvan je informatie verzamelt. Daarom maakt de werkgroep voor elke categorie een ander model. 3 modellen zijn al af: voor studenten, medewerkers in loondienst en externe relaties zoals alumni en prospects. Momenteel ontwikkelt de werkgroep nog modellen voor de groepen tijdelijk inactieve studenten en ingehuurde medewerkers. Mogelijk volgt volgende maand nog een model voor de categorie wetenschappelijk onderzoek.

Waardevolle bijdrage

SURF dankt de betrokken mbo-instellingen voor deze waardevolle bijdrage en moedigt andere instellingen aan om hier hun voordeel mee te doen.

Laatste wijziging op 17 mei 2018