Aan de slag met e-waste: Hogeschool Arnhem Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen

"De bijeenkomsten van SURF bieden inspiratie om verder te kijken"

27 JUN 2018

Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich laten inspireren door de activiteiten van SURF rond het thema e-waste (elektronisch afval). HAN en RUG delen hun ervaringen met andere instellingen in een good practice.

Tweede leven

Hogeschool Arnhem Nijmegen heeft de afgelopen 2 jaar het thema e-waste omarmd. Zo worden ICT-producten die zijn afgeschreven of worden vervangen duurzaam afgevoerd en krijgen ze via de leverancier een tweede leven. Een deel van de producten wordt na dienst te hebben gedaan in de bedrijfsomgeving, opnieuw ingezet in de onderwijsomgeving. Het SURF-rapport Grip op e-waste en het hierin gepresenteerde stroomschema worden gebruikt als praktische tool om onder andere te werken aan bewustwording. De HAN geeft aan ook in de toekomst een rol te zien voor SURF om organisaties in beweging te krijgen.

Maatschappelijk probleem

De RUG heeft een roadmap voor duurzaamheid opgesteld en heeft onder andere besloten computerapparatuur een langere afschrijvingstermijn te geven. Ook neemt de universiteit nu in elke aanbesteding een paragraaf op over duurzaam inkopen. E-waste maakt hier onderdeel van uit. De universiteit ervaart de SURF-bijeenkomsten over de verduurzaming van e-waste als zeer nuttig. “De bijeenkomsten boden elke keer inspiratie om binnen de RUG verder te kijken naar wat wij nog meer kunnen doen dan alleen het plaatsen van e-waste containers”, aldus demand manager Dries Gankema. E-waste is een maatschappelijk probleem en daarin hebben onderwijsinstellingen een verantwoordelijkheid, vindt de RUG.

Laatste wijziging op 27 jun 2018