Maak kennis met quantumcomputing op het Quantum Inspire-platform

Samenwerking tussen QuTech, TNO en SURF

12 SEP 2018

QuTech heeft een platform gelanceerd waarmee je de mogelijkheden en (toekomstige) kracht van quantumcomputing kan verkennen. Gebruikers krijgen toegang tot verschillende technologieën voor quantumberekeningen en maken zo kennis met de principes van quantum computing. Grotere algoritmes worden uitgevoerd op de nationale supercomputer van SURFsara.

Eerste stappen 

Het quantumcomputerplatform Quantum Inspire van QuTech is ontworpen om jouw eerste stappen in de wereld van quantumberekening te ondersteunen en om de kansen te verkennen die de kracht van quantum in de toekomst zal bieden. Gebruikers krijgen toegang tot verschillende technologieën om quantumberekeningen uit te voeren, doen inzicht op in de principes van quantum computing en kunnen lid worden van de gemeenschap. 

Quantum Computer Simulator

QuTech (opgericht door TNO en TU Delft) heeft Quantum Inspire gebouwd om algoritmen te schrijven en uit te voeren op hun QX Quantum Computer Simulator. Omdat het bouwen van grootschalige quantumcomputers de nodige uitdagingen met zich meebrengt, wordt de uitvoering van quantumalgoritmes gesimuleerd op klassieke computers. Zo kunnen we het gedrag van een quantumcomputer bestuderen en het ontwerp ervan verbeteren.

Aansluiting van quantumchip

Het is de ambitie van QuTech om in 2019 de eerste quantumchip aan te sluiten op Quantum Inspire. Een toegewijd ingenieursteam met specialisten van TNO en de TU Delft werkt momenteel aan een volwaardig quantumcomputerplatform. Dit platform bestaat uit high-end elektronica, extreem koelvermogen om cryogene omgevingen te bereiken (bijna absoluut nulpunt) en complexe software om qubitoperaties uit te voeren, te controleren en te voltooien.

Quantumalgoritmes programmeren 

Quantum Inspire biedt gebruikers verschillende manieren om quantumalgoritmes te programmeren, deze uit te voeren en de resultaten te onderzoeken. Het platform biedt een grafische interface om te programmeren in QASM (Quantum Assembly Language) en om bewerkingen in schakelschema's te visualiseren. Met de QI-editor leren niet-quantumexperts quantumalgoritmen te schrijven met ondersteuning van automatische syntaxcontrole. De output van een quantumalgoritme kan worden onderzocht met behulp van een ingebouwde dataviewer. Gebruikers kunnen ook de ruwe output van quantumalgoritmes downloaden voor gedetailleerdere analyse.

Verschillende soorten toegang

Quantum Inspire biedt verschillende soorten accounts: Anonymous, Basic en Advanced. Als anonieme gebruiker kun je basisalgoritmes schrijven en tot 5 qubits gebruiken in de QX Simulator zonder de mogelijkheid om resultaten op te slaan of te delen. Met een basis-account kan je quantumalgoritmes tot 31 qubits simuleren en uitvoeren op de (toekomstige) hardwareback-ends van QuTech. Met een Advanced-account kun je tot 37 qubits simuleren met behulp van de grote rekenkracht op supercomputer Cartesius.

Meer informatie

Lees meer op de website van QuTech

Afbeelding: IBM quantumcomputer

Laatste wijziging op 12 sep 2018