SURF rondt eerste fase netwerk van de toekomst af

06 NOV 2018

SURF werkt binnen project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het SURFnet-netwerk. De migratie van de nieuwe optische laag van het SURFnet-netwerk is afgerond. Begin 2019 start de migratie van de servicelaag; de tweede fase in het project. Naar verwachting is deze migratie in 2021 volledig afgerond.

Het netwerk van de toekomst 

Om in te spelen op (toekomstige) vragen van gebruikers, werken we met SURFnet8 aan een open en programmeerbaar netwerk. Het toekomstige netwerk biedt naast hoge betrouwbaarheid en continuïteit ook veel flexibiliteit voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en diensten.

Implementatie optische laag afgerond

Het vernieuwde netwerk bestaat uit 2 lagen: de optische laag en de servicelaag. De optische laag is verantwoordelijk voor het belichten van de glasvezels en vormt daarmee een stabiele basis van het SURFnet-netwerk. Met de implementatie van de nieuwe optische laag, is de transportcapaciteit per golflengte van het netwerk standaard 100 Gbit/s en een uitbreiding naar 400 Gbit/s is direct mogelijk.

Start migratietraject servicelaag

Via de servicelaag leveren we diensten aan instellingen. We zijn al geruime tijd bezig met de voorbereidingen voor de migratie van de servicelaag. In 2019 start de migratie van het core-netwerk (40 locaties). In de tweede helft van 2019 verhuizen we het NetherLightplatform en beginnen we met de migratie van de 220 non-core locaties. De planning van de non-core locaties wordt in de komende maanden vormgegeven. In de eerste helft van 2019 geven we hierover meer duidelijkheid. Naar verwachting is de implementatie van de servicelaag in 2021 volledig afgerond.

Meer informatie

Laatste wijziging op 07 nov 2018