Corerouters SURFnet-netwerk succesvol vervangen

18 DEC 2018

SURF bouwt al enige tijd aan de ontwikkeling van het netwerk van de toekomst. Op 18 december hebben we een volgende stap gezet in de transitie naar de nieuwe servicelaag, door het vervangen van de tweede corerouter. Hiermee is het vervangen van de corerouters op onze hoofdlocaties in Amsterdam succesvol afgerond.

Tweede fase in het SURFnet8 project gestart

In oktober rondden we de implementatie van de optische laag af. De voorbereidingen voor de implementatie van de nieuwe servicelaag, de tweede fase in het SURFnet8-project, worden al geruime tijd getroffen. Want ook deze fase vraagt om een grote operatie, waarbij de samenwerking met partners en instellingen een belangrijke rol speelt.

Vervanging Juniper corerouters op hoofdlocaties in Amsterdam

Een eerste stap in de transitie naar de nieuwe SURFnet8-servicelaag was de vervanging van de corerouters op onze hoofdlocaties in Amsterdam. Vervanging van deze corerouters was noodzakelijk, omdat er sprake was van verouderde apparatuur. Met de nieuwe hardware zijn we bovendien in staat meer 100 Gigabit-Ethernetverbindingen te ondersteunen en zijn we voorbereid op toekomstige ontwikkelingen en innovaties. Denk aan hogere snelheden, EVPN en segment routing.

In de zomer van dit jaar vervingen we reeds de eerste corerouter door een nieuwe Juniper MX2008. Begin november volgde hetzelfde proces voor de tweede corerouter. Op 18 december migreerden we de laatste netwerkfuncties en zijn de laatste verbindingen met de oude corerouters uit gefaseerd. Hiermee hebben we weer een belangrijke stap gezet richting het netwerk van de toekomst.

Volgende stap: servicelaag

Op dit moment wordt er al druk gebouwd aan de apparatuur voor de servicelaag op de rest van het core-netwerk (40 locaties). Begin 2019 starten we met de migratie van de eerste services op dit core-netwerk. In de tweede helft van 2019 verhuizen we het NetherLightplatform en beginnen we met de migratie van de (220) non-core locaties. Naar verwachting is de migratie van de servicelaag in 2021 volledig afgerond.

Laatste wijziging op 20 dec 2018