Nieuws

Astronomie en deeltjesfysica bundelen krachten voor European Open Science Cloud

De partners in het ESCAPE-project openen nieuwe wegen naar het begrijpen van het Universum. Ze doen dit door de infrastructuren voor fundamenteel onderzoek van de grootste astronomische structuren tot de meest fundamentele deeltjes te combineren. Het project start in het eerste kwartaal van 2019.
The Physical Science ESFRI projects in astronomy, astroparticle and particle physics that form the focus of the ESCAPE cluster

16 miljoen euro

ESCAPE staat voor European Science Cluster of Astronomy & Particle physics ESFRI research infrastructures. Het is een van de 5 INFRA-EOSC-04-2018 clusterprojecten, die de Europese Commissie met € 16 miljoen ondersteunt om de implementatie van de European Open Science Cloud (EOSC) te stimuleren.

Complexiteit groeit snel

De complexiteit van nieuwe wetenschappelijke instrumenten in de wetenschap groeit snel, het datavolume dat ze produceren laat een enorme toename zien en ook de software om de gegevens te analyseren wordt steeds complexer. Tegelijkertijd moeten deze gegevens toegankelijk zijn voor een groeiende groep wetenschappelijke gemeenschappen.

Integratie van data, tools, diensten en software

Het ESCAPE-project brengt partners vanuit de astronomie en de deeltjesfysica bij elkaar om samen te werken aan het bouwen van de European Open Science Cloud. De ESCAPE-activiteiten zijn gericht op het leveren van oplossingen voor de integratie van data, tools, diensten en wetenschappelijke software. Daarnaast ontwikkelen zij een gemeenschappelijke benadering voor het bevorderen van open data.

Rol van SURF

Het ESCAPE-project bestaat uit een consortium van 31 onderzoeksorganisaties en mkb-bedrijven en wordt geleid door IN2P3, het Franse nationale instituut voor nucleaire en deeltjesfysica. SURF speelt een rol bij het beheer van data die opgeslagen liggen op een geografisch verspreide infrastructuur: "Data Lake Orchestration Service".

Over European Open Science Cloud

De EOSC is een project om een open platform te bieden voor de uitwisseling van onderzoeksdata en zal wetenschappers door heel Europa met elkaar verbinden. Onderzoeksdata zullen niet langer beperkt zijn tot harde schijven en USB-sticks. De EOSC maakt het gemeenschappelijk gebruik en hergebruik van onderzoeksbevindingen en -data mogelijk, wat niet alleen de wetenschap ten goede komt, maar ook het bedrijfsleven en de maatschappij.

Meer informatie

  • Lees het persbericht (Engels)
  • Wil je meer weten over de rol van SURF in het project? Neem contact op met Ymke van den Berg, unitmanager Data Processing Services: ymke.vandenberg@surf.nl

De ESFRI-projecten in astronomie en deeltjesfysica die de focus van het ESCAPE-cluster vormen, van linksboven naar rechtsonder: ELT, CTA, FAIR, KM3NeT, SKA, HL-LHC, EST