Nieuws

Bram Ruiter winnaar challenge ‘Slim inzetten van studiedata’

Door het gebruik van data zullen studenten beter weten wat de studiekeuzemogelijkheden zijn en grondiger weten wat ze willen. Bram Ruiter, student aan TU Delft, heeft met zijn voorstel ‘Motiveer studenten door data’ de challenge ‘Slim inzetten van studiedata’ gewonnen.
Winnaar studentenchallenge Studiedata

Motiveer studenten door data

Keuzestress is een steeds groter wordend probleem bij studenten, zoals een keuze tussen een bachelor of master. Of activiteiten naast de studie. Door data in te zetten voor goed advies over studie- en cursuskeuzes zijn studenten beter in staat om een keuze te maken. Er is een goede wisselwerking tussen de instelling en student. De jury zegt hierover: “In zijn voorstel komen de objectieve data heel mooi naar voren als ondersteuning van een menselijke keuze. Het is een heel origineel concept, ook omdat de studieadviseurs hierin een mooie rol hebben.”

Studenten challenge

Studenten hebben de afgelopen maanden hun visie en ideeën over het (slim) toepassen van studiedata met SURF gedeeld door deel te nemen aan de challenge. Tijdens de challenge zijn studenten uitgedaagd om met de volgende vragen aan de slag te gaan; “Welke voor- én nadelen zie jij in het gebruik van studiedata? En welke slimme toepassing(en) op basis van studiedata kun jij bedenken? Wat gaat jou en je studiegenoten echt verder helpen?

Nieuwe inzichten door studentenperspectief

De jury vond dat de studenten met verrassende inzichten en ideeën kwamen. ‘Data inzetten om keuzestress te verminderen of om de motivatie van studenten om te studeren te verhogen. Dat is een hele andere insteek dan wij als instellingen tot nu toe hadden,’ aldus de jury. Naast Bram ontvingen nog 4 studenten een geldbedrag voor hun bijdrage aan de challenge. De jury bestond uit: voorzitter Bram Enning (Hogeschool Leiden), Bart Rienties (The Open University VK), Thomas van der Meer (ISO), Jaapjan Vroom (Deltion College) en Iris Huis in ’t Veld (SURF).

Studenten challenge Studiedata

Alle winnaars op een rij: Tom Stienen, Bram Ruiter, Bram Lustenhouwer, Nadine Duursma en Robin Neef