Nieuws

CopyRIGHT-tool bijna gereed voor pilots

De innovatieve tool die universitair docenten ondersteunt door auteursrecht te checken bij hergebruik van (leer)materiaal is bijna klaar voor pilots. Werp alvast een blik op de ontwerpen tot zover.
uitgelicht copyright tool scherm ontwerp 1

Voorlopig ontwerp CopyRIGHT tool

Universitair docenten selecteren artikelen en hoofdstukken uit boeken en plaatsen die in de digitale leeromgeving. Deze content gebruiken studenten tijdens de courses waaraan ze deelnemen. Vaak weten de docenten niet of en hoe deze content auteursrechtelijk beschermd is. Soms nemen zij misschien ongemerkt materiaal over zonder toestemming van de auteursrechthebbende.

Gebrek aan inzicht en mogelijk extra kosten

Auteurs en uitgevers krijgen geregeld niet de vergoeding waarop zij recht hebben. Voor universiteiten kan dit leiden tot fikse naheffingen achteraf. Anderzijds wordt soms juist dubbel betaald, voor overname van materiaal waar een universiteit al een licentie voor heeft. En vergeet ook niet dat er wellicht een open-accessversie van het geselecteerde artikel beschikbaar is.

Video update CopyRIGHT project

Tool voor (her)gebruik digitaal (leer)materiaal

Zowel uitgevers (vertegenwoordigd door Stichting UvO) als universiteiten willen minder controle achteraf, maar hulp bij naleving van wetgeving en contracten vooraf. Daarom heeft de VSNU (Nederlandse Vereniging van Universiteiten) SURF gevraagd om te werken aan een oplossing. We ontwikkelen een tool die docenten in de digitale leeromgeving adviseert over het (her)gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, licenties en open-accessalternatieven.

Pilotversie wordt nu gebouwd

We bouwen momenteel een pilotversie van de CopyRIGHT-tool. Deze beschikt al over een reeks functionaliteiten, kan content analyseren en de docent advies geven. In het tweede kwartaal van 2021 gaan we feedback op deze versie van de tool ophalen, tijdens pilots op diverse universiteiten. Naast productontwikkeling zijn we in dit stadium ook bezig een business plan te schrijven voor de tool.

Meer  informatie

CopyRIGHT tool scherm ontwerp 2

Zo zal de CopyRIGHT tool er wellicht uit komen te zien