Nieuws

DDoS-filter staat automatisch aan in 2023 voor nog betere bescherming

Vanaf januari 2023 staat het DDoS-filter standaard aan voor alle IP-aansluitingen op het SURF Netwerk. Ook krijg je inzicht in de statistieken van een onverwachte DDoS-aanval in het SURF Netwerk Dashboard. Met deze DDoS-filter ben je als onderwijs- of onderzoeksinstelling beter beschermd tegen DDoS-aanvallen.
man zit achter laptop te werken

Steeds meer instellingen slachtoffer van DDoS-aanval

Sinds begin vorig jaar is het voor instellingen zelf mogelijk om het DDoS-filter in of uit te schakelen. “Instellingen kunnen het filter zelf aanzetten, maar ze komen er vaak laat achter dat de functionaliteit bestaat”, vertelt voorzitter SURFcert, Wim Biemolt. Bij een DDoS-aanval wordt de reguliere capaciteit van een systeem, online dienst of de infrastructuur aangevallen door deze te overladen met dataverkeer. "Na verloop van tijd zagen we dat steeds meer instellingen slachtoffer werden van een DDoS-aanval." Dit kan ten koste gaan van de bereikbaarheid van een of meerdere instellingen en zorgt er uiteindelijk voor dat systemen niet of nauwelijks bereikbaar zijn. 

Piek rondom tentamenweek

Vooral rondom tentamenweken zien instellingen een toename in het aantal DDoS-aanvallen naar de instelling. “Wanneer bijvoorbeeld een student zijn tentamen niet goed had geleerd, kwam het voor dat de student een DDoS-aanval inzette”, zegt Wim. Het gevaar is dat de internetaansluiting van een instelling wordt overladen. Daar hebben medewerkers en studenten van de instellingen natuurlijk veel last van.

Inzicht in het verkeer

Naast bescherming tegen DDoS-aanvallen, krijg je ook inzicht in de statistieken van de aanval in het SURF Netwerk Dashboard. Het filter biedt in 99% van de gevallen bescherming tegen op UDP gebaseerde DDoS-aanvallen. “Het is een bescherming tegen de meest voorkomende DDoS-aanvallen, maar het biedt natuurlijk geen volledige bescherming. Het is belangrijk om altijd alert te blijven en indien nodig contact op te nemen met SURFcert”, aldus Wim.

Cybersecuritymaand

Oktober is Cybersecuritymaand. Deze hele maand vragen diverse organisaties, wereldwijd, aandacht voor cybersecurity(awareness). Lees meer artikelen over cybersecurity.