Nieuws

"Docenten en studenten doen hun werk efficiënter met ChatGPT"

De hype rondom ChatGPT is wat gaan liggen, wat betekent dat er meer ruimte is voor verdieping. In het webinar ‘ChatGPT door en voor docenten’ gingen docenten en studenten met elkaar in gesprek over de nieuwe mogelijkheden en toepassingen van deze technologie. Hoe kun je ChatGPT in je voordeel gebruiken?
ChatGPT

Reacties ChatGPT onderwijs

Student Jelte Molenaar van ROC van Amsterdam vertelt: “Ik zag het voor het eerst bij Jinek. Sindsdien heb ik ChatGPT veel gebruikt. Ik ben erg positief over de tool en het geeft mij meer inspiratie.” Ook docent commerciële economie Eric Diender vertelt dat hij positief is over de technologie. Van samenvattingen over begrippen tot aan achtergrondinformatie over complexe onderwerpen, daar kun je ChatGPT goed voor gebruiken. Maarten Meijer, hoofd docent en vicevoorzitter van de opleiding Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam laat weten: “ChatGPT is gereedschap waar docenten en studenten hun werk efficiënter mee kunnen doen.” 

ChatGPT als vragenbuddy

“Voor mij is ChatGPT een soort van buddy waar ik vragen aan kan stellen”, vertelt student Jelte. De student laat een plan van aanpak schrijven door ChatGPT en hij leert ook op een andere manier. Eric is blij met deze ontwikkeling. Hij geeft aan dat studenten meer leren door actief bezig te zijn met de leerstof. Maarten concludeert: “Eigenlijk is ChatGPT nu het minimale dat we van studenten vragen qua niveau. We weten dat ze het gebruiken en hiermee verhogen ze de kwaliteit van hun werk.” 

Hulptool tijdens het studeren

Zowel student Creative Business Anemoon van der Knaap als Liza Darwesh, masterstudent Artificial Intelligence maken gebruik van ChatGPT voor hun studieopdrachten met veel succes. Anemoon licht toe: “Ik gebruik het voor het schrijven van essays en ook voor mijn stage.” En AI-studente Lisa vertelt: “Voor mij is ChatGPT vooral handig om fouten te ontdekken tijdens het programmeren.”  

De toekomst van AI-tools

Assistent professor Carlos Zednik aan de TU Eindhoven is blij met ChatGPT. “Ik geloof dat deze AI-tools steeds beter worden in de toekomst.” Het is volgens de assistent professor belangrijk om ermee te leren leven. Ook benadrukt Carlos dat reflecteren erg belangrijk is tijdens het studeren en dat dit steeds belangrijk is voor studenten. Carlos concludeert: “ChatGPT kan nu voor studenten teksten schrijven. Vanuit het onderwijs moeten we studenten juist leren reflecteren over hun eigen werk.” Hij gelooft in de samenwerking tussen mensen en technologie.  

Webinar terugkijken?

Het volledige webinar "ChatGPT voor en door docenten" is terug te kijken op de communitywebsite van de special interest group AI in education.