Nieuws

Dringende maatschappelijke uitdagingen oplossen met de LUMI-Q kwantumcomputer

De kennis en technologische ontwikkelingen op het gebied van kwantumcomputers zijn de laatste jaren indrukwekkend toegenomen. Naarmate kwantumcomputers tastbaarder worden, neemt ook de aandacht van de samenleving toe. Grote en kleine bedrijven, overheden en onderzoekers uit verschillende vakgebieden vragen zich af: Wat kunnen we doen met kwantumcomputers? Zijn ze nuttig voor onze problemen? Wanneer mogen we verwachten dat ze enig voordeel opleveren? Hoe krijgen we er toegang toe?
Quantum LUMI-Q

Kwantumprocessoren beloven bepaalde rekentaken exponentieel sneller uit te voeren dan een klassieke processor. Er wordt verwacht dat zij de snelheid van echte rekenproblemen aanzienlijk kunnen verhogen en zo bijdragen tot de oplossing van enkele van de meest urgente maatschappelijke problemen.

Kwantumcomputers zijn echter niet bedoeld om elke soort taak of op zichzelf staande rekenproblemen op te lossen. Integendeel, rekenproblemen hebben klassieke en kwantummiddelen nodig die samenwerken om gebruik te maken van hun complementaire sterke punten en eigenschappen. Daarom is de optimale integratie van kwantumcomputers in ons huidige "klassieke ecosysteem" een cruciale stap om voordeel te halen uit kwantumcomputers. Een dergelijke integratie vereist de voorbereiding en opzet van een hybride platform voor high-performance computing en quantum computing (HPC+QC).

In Nederland is SURF de beheerder van de nationale high-performance computing faciliteiten en QuTech is de leider op het gebied van quantum computing technologieën. In het LUMI-Q-project bundelen SURF en QuTech hun krachten om bij te dragen aan een nieuwe pan-Europese HPC+QC-infrastructuur om hybride klassiek-kwantum workflows mogelijk te maken. Hiermee krijgt Europa een krachtige infrastructuur om te experimenteren met nieuwe hybride algoritmen en workflows die het beste van high-performance computing en kwantumcomputers in één netwerk combineren.

Lees meer hierover in het artikel 'LUMI-Q’ quantum computer will contribute to a pan-European network'.