Nieuws

Erik Fledderus vertrekt als bestuurder van SURF

In 2019 heeft SURF belangrijke stappen gezet naar een meer gestroomlijnde en innovatieve organisatie voor onze leden. In 2020 wordt een nieuw SURF gepresenteerd, beginnend met een nieuwe raad van bestuur. Om deze veranderingen de ruimte te geven, heeft Erik Fledderus laten weten dat hij per 1 mei van dit jaar vertrekt als bestuurder van SURF.
CEO Erik Fledderus

Sinds 2015 heeft Erik Fledderus als algemeen directeur en voorzitter van de directieraad een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van SURF en maakte Fledderus de aanpassingen die nodig waren; van de manier waarop de leden eigenaar van de coöperatie zijn en zij hun strategische agenda zichtbaar maken, tot de vorm waarop de organisatie effectief aan de eigen ambities werkt. Met zijn open en benaderbare leiderschapsstijl heeft Erik Fledderus een belangrijk stempel gedrukt op het DNA van het huidige SURF.

De ontwikkeling van Open Science vormde de afgelopen jaren het decor waarin SURF samen met NWO voor een extra impuls rond de digitale infrastructuur voor onderzoek lobbyde. Ook hier heeft Erik Fledderus een belangrijke rol gespeeld. Daarnaast was hij een van de initiatiefnemers van het GO-FAIR International Office en realiseerde hij de vroege financiering die nodig was voor de Nederlandse koppositie in het Open Science-veld. Internationaal was hij ‘lead editor’ van het strategisch plan van de e-Infrastructure Reflection Group, met belangrijke adviezen aan de Europese Commissie en lidstaten op het gebied van digitale infrastructuur voor onderwijs en onderzoek.

Op 1 mei neemt Erik Fledderus afscheid als voorzitter en bestuurder en draagt vanaf dat moment zijn taken en verantwoordelijkheden over aan Jet de Ranitz die onlangs haar transfer van Hogeschool Inholland naar SURF bekend maakte. Na een periode van overdracht zal Fledderus op 1 september SURF verlaten.