Nieuws

Financiering uit OCRE-fonds voor Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie krijgt van het OCRE-project een fonds van 500.000 euro. Met deze financiering zet de instelling cloudtechnologie in om onderzoek naar kinderkankermutaties uit te breiden en onderzoek en zorg beter te integreren.
Twee onderzoekers in lap met laptop

Innovatieve onderzoeksprojecten financieren

Onlangs deed het OCRE-project een oproep waarbij onderzoeksprojecten een aanvraag voor financiering konden indienen met een onderzoeksvoorstel. SURF was betrokken bij het opstellen hiervan. Uit alle inzendingen koos OCRE 15 innovatieve onderzoeksprojecten, waaronder het ongeveer 6 miljoen euro verdeelt. Elk onderzoeksproject ontvangt dan tussen 100.000 en 500.000 euro.

Prinses Máxima Centrum  

Het onderzoeksproject van dr. Patrick Kemmeren van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is één de begunstigden. De onderzoeksgroep mag 500.000 euro investeren in cloud-technologie voor nieuw onderzoek, dat niet gedaan kan worden met de huidige faciliteiten. Samen met Google Cloud, Omnigen en Sparkle dienden ze een voorstel in om innovatief cloudgebruik binnen onderzoek te stimuleren.   

Betere zorg met cloudtechnologie

In Nederland is de kankerzorg voor kinderen geconcentreerd in één nationaal instituut, het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Dit is het eerste specifieke nationale centrum voor kinderkanker ter wereld. Met jaarlijks ongeveer 750 patiënten is dit het grootste kinderkankerinstituut in Europa. Prinses Máxima Centrum wil onderzoek en zorg nauwer integreren. Met cloudtechnologie kan het gegevens beter analyseren en met andere gespecialiseerde instellingen data, datasets en kennis delen. Zo draagt cloudtechnologie bij aan betere kankerzorg voor kinderen.    

Over het OCRE-project

Het OCRE-project (Open Clouds for Research Environments) stimuleert cloudgebruik in de Europese onderzoeksgemeenschap en brengt cloudaanbieders, aardobservatieorganisaties en de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap samen via kant-en-klare dienstovereenkomsten en 9,5 miljoen euro adoptiefinanciering. SURF maakt deel uit van het OCRE-inkoopteam. OCRE komt voort uit GÉANT, het samenwerkingsverband tussen onderzoeks- en onderwijs netwerken in Europa.

Meer informatie

Lees meer over hoe de onderzoeksgroep van het Prinses Máxima Centrum onderzoek naar mutaties bij kinderkanker versnelt met cloud-technologie.