Nieuws

Forum Groningen: bijzonder tot aan de wifi

Je vindt het prachtig of moet er nog even aan wennen, maar het Forum Groningen dóet iets met je. En SURFwireless draagt ook z’n steentje bij door de installatie en het beheer van de wifi te verzorgen. Niets in het gebouw is vanzelfsprekend, dat geldt ook voor het wifi-netwerk. Een mooi voorbeeld van service op maat. Op vrijdag 29 november gaat het pand open.
Beeld Forum Groningen

Forum Groningen (foto: Deon Prins)

Bijna een meter dik

De voltooiing van het gebouw liet ruim tien jaar op zich wachten. Zo moest het na twee jaar weer tot aan de fundering afgebroken worden omdat het niet aardbevingsbestendig was. Maar nu is het toch echt open. Het Forum Groningen, met internationale exposities, Storyworld, vijf filmzalen, een multifunctionele zaal, de bibliotheek, het Smartlab, horeca en een dakterras. Met muren van bijna een meter dik en geen rechte lijn te ontdekken. Het moet dé ontmoetingsplek van Groningen worden. Bijzonder is het zeker.

Beheer bestaand wifi-netwerk

SURF en het Forum werkten al langer samen. Toen de plannen voor de nieuwbouw bekend werden en SURF het nieuwe wifi-netwerk zou aanleggen, kwam al snel de vraag of SURF bij de oude locatie niet het bestaande netwerk wilde overnemen. “Wij hebben een cloudfirst-strategie, dat betekent dat we ICT-diensten uitbesteden”, zegt projectleider ICT Richard de Vries. “Dat we het beheer van het bestaande wifi-netwerk aan SURF konden uitbesteden, was dan ook fijn. Zo wist ik precies wat ik kreeg. Het bestaande beheer maakte het bovendien eenvoudiger om over te gaan naar de nieuwe locatie. Het was voor het eerst dat SURF het beheer van een bestaand netwerk overnam en het was een succes.”

"Dat we het beheer van het bestaande wifi-netwerk aan SURF konden uitbesteden, was dan ook fijn"
Richard de Vries, Projectleider ICT Forum Groningen

Uitdaging voor wifi

De installatie van het wifi-netwerk in het nieuwe pand was een bijzondere onderneming. Samenwerkingspartner en wifi-specialist Wentzo verzorgde de installatie en survey van het pand voor SURF. Bert Enserink, Business Developer en Innovator bij Wentzo: “Het is een draak van een pand voor wifi. Het is aardbevingsbestending, de verschillende bouwlagen hangen letterlijk aan elkaar. Er is veel glas en er zijn open ruimtes, waardoor je relatief kleine wificellen moet bouwen om een zo hoog mogelijke wifidekkingsgraad te realiseren. Bij het inmeten was bovendien de bouw al volop aan de gang. We kregen te maken met allerlei bouwvoorschriften en de architect wilde dat alle access points de kleur kregen van de achtergrond. In totaal ging het om zo’n twintig verschillende kleuren. Access points die wifi-technisch eigenlijk op plek a moesten komen, mochten esthetisch alleen op b en c terechtkomen. Het was af en toe en een compromis van beide kanten, maar nu ligt er een goed netwerk.”

Beeld Foyer Forum Groningen

Access point in de kleur van de achtergrond in de foyer van het Forum Groningen (foto: Knelis)

Kersen op de taart

“Het voelt echt als één team met SURF”, zegt Bert over de samenwerking. “Elke twee weken overleggen we met elkaar om bij te praten en de lopende projecten door te nemen. Als verbetering mogelijk is, pakken we dat met elkaar op. En er is ruimte voor speciale projecten, de kersen op de taart.” Ook Richard beaamt dat de samenwerking met SURF goed is: “Heel ontspannen. Je hebt een gezamenlijk doel, je bent onderdeel van hetzelfde team. SURF stelt zich niet op als leverancier. Dat is ook de grote kracht: dat je samen optrekt, samen de klus klaart. Ze voelen zich net zo verantwoordelijk als wij.

"Het voelt echt als één team met SURF"
Bert Enserink, Business Developer en Innovator bij Wentzo

Opening

Op 29 november gaat het pand open, 24 uur lang kan het publiek dan het gebouw betreden. Hamvraag is natuurlijk: is het wifi-netwerk er klaar voor? “De tests konden pas helemaal op het laatst plaatsvinden, omdat bijvoorbeeld de boeken pas ook op het laatste zijn verhuisd”, vertelt Richard. “En die hebben invloed op het wifi-signaal. Dat maakte het wel even spannend. Maar het ging geweldig met de wifi. Iedereen had direct contact en geen vragen of klachten gehad van klanten. Ook ikzelf ervaar de verbinding als lekker snel.”

Nieuwe dienstverlening: lager (flexibel) tarief en Wifi6

SURFwireless vernieuwde onlangs de dienstverlening. Zo ging de prijs per access point omlaag en bieden we vanaf 2020 een flexibel tarief op basis van de grootte van de instelling, de contractduur en het totale volume van SURFwireless. Wifi6 geldt bovendien als nieuwe standaard. Hiermee kunnen instellingen technisch jaren vooruit en is ook een langere contractduur mogelijk. Lees meer over SURFwireless.

Beeld café Forum Groningen

Forum Groningen café (foto: Knelis)