Nieuws

Gebruikte netwerkapparatuur naar Afrika in ruil voor oude mobieltjes

Gebruikte netwerkapparatuur uit Nederland krijgt een tweede leven aan Afrikaanse universiteiten. Maar niemand wil een grotere berg elektronisch afval op dat continent. Daarom bedachten we een ruilmodel: ter compensatie worden kapotte Afrikaanse mobiele telefoons naar Europa gehaald om te recyclen.
De netwerkapparatuur wordt losgeschroefd

Dit gebeurt nu voor het eerst, dankzij een samenwerking tussen SURF, Closing the Loop en het Afrikaanse kennisnetwerk Wacren.

Een netwerkswitch is een apparaat dat computers met elkaar verbindt. Wat te doen met switches die nog prima werken maar al wel zijn afgeschreven? Je kan ze naar een recycler hier in Nederland sturen, die zorgt dat de onderdelen en grondstoffen hergebruikt worden. Maar dat is eigenlijk zonde. Het is nog goede apparatuur, waarmee je een prima netwerk kan bouwen. Wij doneerden de switches daarom aan onze West-Afrikaanse evenknie Wacren. De 61 switches zullen onder meer worden gebruikt voor snel internet op universiteiten in Togo en Ghana.

Omdat we niet willen dat de switches uiteindelijk bijdragen aan de hoeveelheid elektronisch afval in Afrika, sloegen we de handen ineen met de social enterprise Closing the Loop. Het bedrijf, dat al jaren ervaring heeft met elektronisch afval uit Afrika, koopt ter plekke oude, kapotte telefoons. Deze worden in Europa verwerkt om de grondstoffen (waaronder goud, zilver en koper) opnieuw te kunnen gebruiken. In Afrika is zo’n recyclingfaciliteit er niet. Zo voorkomen we dat de mobieltjes daar op de vuilnisbelt terechtkomen. Wacren neemt de dienst van Closing the Loop af om ervoor te zorgen dat de komst van de switches niet tot meer afval leidt.

Bas Kreukniet, netwerkspecialist bij SURF: “Aangezien SURF aan hoge e-waste standaarden wil voldoen, leek het onmogelijk om Afrikaanse onderwijsinstellingen te helpen met gedoneerde apparatuur. Totdat we dit ruilmodel bedachten. De switches en de 800 ingezamelde telefoons hebben een vergelijkbare CO2-voetafdruk. In de toekomst hopen we computerapparatuur tegen computerapparatuur te ruilen, zodat we nog exacter matchen met de e-waste-samenstelling van de apparaten die we opsturen.”

“Ik hoop dat meer Nederlandse organisaties dit voorbeeld volgen. Maak van duurzaamheid geen stip op de horizon, maar pak het praktisch aan. Juist ook voor IT.”
Joost de Kluijver, oprichter van Closing the Loop

Verder lezen

Lees ook het interview met Joost de Kluijver en Bas Kreukniet in het deze week verschenen SURF Magazine 02 2019.