Nieuws

KAUST realiseert 200 Gbit/s-verbinding naar SURF

Vandaag is de netwerkverbinding tussen de King Abdullah University of Science and Technology en SURF in Amsterdam opgewaardeerd naar 200 Gbit/s. Door de grote capaciteit van de verbinding zijn onderzoekers van deze Saoedi-Arabische universiteit nu klaar voor de intensievere samenwerking met andere onderzoekers wereldwijd.

SURF als internationaal knooppunt voor onderzoek en onderwijs

KAUST heeft de verbinding gelegd naar SURF’s NetherLight. NetherLight fungeert als een van de onderzoeks- en onderwijsknooppunten in de wereld. Deze knooppunten stimuleren internationale samenwerkingsverbanden voor onderwijs en onderzoek. Zo creëren de organisaties samen de mogelijkheid voor innovatie en intellectuele uitwisseling in de wetenschap. Tegelijk met de verbinding naar Amsterdam is ook een verbinding vanuit KAUST naar Singapore gerealiseerd.

De opgewaardeerde netwerkverbindingen tussen Saoedi Arabische en Amsterdam in groen.

De opgewaardeerde netwerkverbindingen tussen KAUST en Amsterdam in groen.

Internationale samenwerking

SURF is een groot voorstander van internationale samenwerking voor het GREN, het Global Research and Education Network. “Daarom moedig ik KAUST aan om zich bij deze wereldwijde samenwerking aan te sluiten. De nieuwe verbindingen met hoge capaciteit naar Singapore en Nederland zijn hiervoor een zeer welkome aanvulling. Het zou een geweldige prestatie zijn als uit dit initiatief een knooppunt voor onderzoeks- en onderwijsnetwerken in het Midden-Oosten zou ontstaan”, aldus Jet de Ranitz bij de ceremoniële lancering van de verbinding.

De verbindingen sluiten aan op een groter netwerk van internationale verbindingen voor onderzoek en onderwijs, waardoor een robuust internationaal netwerk ontstaat.