Nieuws

Landelijk coördinatiepunt voor online onderwijs

De VSNU, VH, SURF en het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT en het ComeniusNetwerk bundelen de krachten: samen vormen zij een landelijk coördinatiepunt voor kennisuitwisseling en ondersteuning. Met dit initiatief hopen de organisaties gezamenlijk de beschikbare expertise en faciliteiten zo goed mogelijk te benutten de komende periode.
student met laptop - Kees Rutten

Er vindt een ongekende versnelling plaats. Elke docent, voor- of tegenstander van online onderwijs, moet van de ene op de andere dag al het onderwijs volledig online aanbieden. En al die docenten hebben de hulpmiddelen die hen worden aangeboden hard nodig, want online onderwijs is niet een simpele één op één vertaling van het face-to-face onderwijs. Het vraagt om een zorgvuldig ontwerp. En daar is nu net geen tijd voor. We moeten roeien met de riemen die we hebben.

Veel instellingen hebben zelf expertise en faciliteiten in huis, maar de schaal waarop hier de komende tijd gebruik van gemaakt moet worden, is veel groter dan gebruikelijk. De Vereniging van Universiteiten (VSNU), Vereniging Hogescholen (VH), SURF, het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT en het ComeniusNetwerk bundelen daarom de krachten: samen vormen zij een landelijk coördinatiepunt voor kennisuitwisseling en ondersteuning. Met dit initiatief hopen de organisaties gezamenlijk de beschikbare expertise en faciliteiten zo goed mogelijk te benutten de komende periode.

Initiatieven

Vraagbaak Online Onderwijs

We verzamelen en delen expertise over hoe je online onderwijs inhoudelijk vormgeeft in de tijdelijke community: Vraagbaak Online Onderwijs. Iedereen uit het Nederlandse onderwijs kan gebruik maken van dit platform en zelf ook expertise delen. Denk daarbij aan handleidingen, tips & tricks en webinars over online onderwijs. De artikelen clusteren we in verschillende thema’s, zoals open leermaterialen, video’s, software en tools en toetsen.

Webinars en opnamestudio’s beschikbaar

Gisteren zijn we gestart met een serie webinars op het gebied van online onderwijs voor onderwijsondersteuners en docenten . We zijn afgetrapt met het webinar van de SIG Media & Education over het onderwerp: 'Hoe verplaatsen we ons onderwijs naar online'. Deze is online terug te kijken en er is een samenvatting gemaakt, met dank aan Peter Hollants van INholland. Binnenkort volgen meer webinars. Houd de agenda van SURF in de gaten.