Nieuws

Maatregelen SURF rondom coronavirus/COVID-19

Update 15 maart - Naar aanleiding van de nieuwe kabinetsbesluiten, zijn de SURF-kantoren in Utrecht en Amsterdam vanaf 16 maart gesloten. Recepties en helpdesks blijven telefonisch bereikbaar. Alle bijeenkomsten zijn geannuleerd. We verwachten dat de maatregelen in verband met het coronavirus geen impact hebben op de SURF-(netwerk)dienstverlening.

SURF houdt de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. We volgen de adviezen van het RIVM rondom gezondheid en Buitenlandse Zaken wat betreft reisadviezen. Dit leidt tot een aantal concrete maatregelen om verspreiding van het virus te beperken.

SURF-kantoren in Utrecht en Amsterdam gesloten

De SURF-kantoren in Utrecht en Amsterdam zijn vanaf 16 maart gesloten. SURF houdt de berichtgeving nauwlettend in de gaten; we geven tijdig via onze communicatiekanalen aan wanneer de deuren weer opengaan.

De recepties en helpdesks blijven telefonisch bereikbaar. SURF-medewerkers werken vanuit huis.

Continuïteit SURF-dienstverlening

Op dit moment verwachten wij niet dat het coronavirus een grote impact zal hebben op de dienstverlening van SURF. Onze dienstverantwoordelijken bekijken voor eigen diensten wat nodig is om de continuïteit te waarborgen en nemen maatregelen om mogelijke uitval te beperken.

SURF-bijeenkomsten geannuleerd

Alle bijeenkomsten van SURF worden, in ieder geval tot en met 6 april geannuleerd. Voor bijeenkomsten op de kantoren van SURF onderzoeken we de mogelijkheid om gebruik te maken van online webinars of videoconferentie. Deelnemers worden hier via mail over geïnformeerd.

Advies bij het inzetten van online onderwijs

Stel dat je naar aanleiding van het coronavirus besluit om je instelling te sluiten en thuis te gaan werken, dan wil je het onderwijs zoveel mogelijk laten doorgaan. Wat komt daarbij kijken? SURF start daarvoor een tijdelijke community “Corona: Online onderwijsvraagbaak”

Capaciteit SURF-netwerk

Hoewel veel aangesloten instellingen moeten sluiten en studenten, onderzoekers en medewerkers thuis moeten werken, verwachten wij dat dat voor de capaciteit van het netwerk geen probleem zal zijn. Voor studenten geldt dat zij normaal gesproken geen VPN bij de instelling gebruiken en daardoor zal hun reguliere internetverkeer vanuit huis niet via het SURF-netwerk lopen. Hierdoor zal er waarschijnlijk zelfs minder verkeer op het SURF-netwerk zijn.

Voor medewerkers loopt het internetverkeer vaak wel via VPN-servers bij de instelling als zij thuis werken. Onze koppelingen met Nederlandse ISP’s zijn zo ruim gedimensioneerd dat het netwerkverkeer tussen thuissituaties en instellingen geen hinder zal ondervinden. Hetzelfde geldt voor de koppeling tussen de instellingen en het SURF-netwerk. Waar potentieel een probleem kan ontstaan is de capaciteit van de VPN-servers bij de instellingen om het aantal gelijktijdige gebruikers te ondersteunen. Deze zijn soms gedimensioneerd op het aantal personen dat in een normale situatie thuis werkt. SURF levert voor verschillende instellingen de VPN-dienstverlening (eduVPN) en kan indien nodig opschalen.

Meer informatie