Nieuws

Minister Adriaansens lanceert testomgeving voor supersnelle netwerktechnologie

Op 30 januari heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) in Amsterdam de zogenoemde innovatierotonde geopend. Dit is een testomgeving waar SURF en Nikhef kunnen gaan experimenteren met nieuwe netwerktechnologieën. De innovatierotonde heeft een internetsnelheid van 800 Gbit/s; meer dan 1000 keer sneller dan de internetaansluiting van een gemiddeld huishouden in Nederland.
Minister Adriaansens

Volgende stap in netwerktechnologie

Met deze innovatierotonde zijn Nederlandse onderzoekers in staat onderzoek te doen naar de volgende generatie netwerktechnologieën. Het onderwijs en onderzoek heeft een groeiende behoefte aan bandbreedte op het internet. Onderzoekers willen steeds meer en grotere datasets snel en veilig over de landsgrenzen heen met elkaar delen. De bandbreedte van het netwerk speelt hierin een cruciale rol. Om deze grote hoeveelheden data snel te kunnen verwerken, is de verwachting dat 800 Gbit/s hiervoor de standaard kan worden. De innovatierotonde maakt het mogelijk om te experimenteren met nieuwe netwerktechnologieën, zoals nu nog extreem hoge netwerksnelheden.

Ron Augustus, Chief Innovation Officer van SURF: “Door continu te innoveren op het gebied van netwerktechnologie en dataoverdracht kunnen we samen met Nikhef een volgende stap zetten richting de toekomst van supersnel, duurzaam internet en zorgen we ervoor dat onderzoek en onderwijs in Nederland voorop blijft lopen in wereldwijde ontwikkelingen.”  

800 Gbit/s standaard

Wanneer in de toekomst 800 Gbit/s de standaard wordt, addopteert SURF deze technologie in het reguliere (internationale) netwerk via het knooppunt NetherLight. NetherLight is hét Europese knooppunt voor internationale lichtpaden waar onderwijs- en onderzoekspartijen over de hele wereld dataverkeer uitwisselen.

Door middel van de innovatierotonde kunnen we de technieken rondom 800 Gbit/s in onze vingers krijgen.
Tristan Suerink, IT-architect Nikhef

Tristan Suerink, IT-architect Nikhef: “We zien 800 Gbit/s als een essentiële bouwsteen om de overvloed aan informatie die we de komende jaren te verwerken krijgen, in goede banen te kunnen leiden. Door middel van de innovatierotonde kunnen we deze datastroom straks goed voorbereid opvangen en de technieken rondom 800 Gbit/s in onze vingers krijgen. We zijn ook erg verheugd dat we dit innovatie-avontuur samen met SURF aan mogen gaan.”

Opening door minister Adriaansens

Minister Adriaansens lanceert de innovatierotonde

800 GB/2

Kort na de druk op de knop door de minister liep de snelheid op van 1.88 Mbit/s naar 800 Gbit/s.

Versterking van Nederland als digitaal knooppunt

Met deze innovatie zetten SURF en Nikhef, samen met de Nederlandse en internationale onderzoeksgemeenschap, de volgende stap op het gebied van netwerktechnologie. De innovatierotonde draagt bij aan de versterking van Nederland als digitaal knooppunt voor onderwijs en onderzoek. Op termijn verwachten we dat andere sectoren, zoals internet exchanges, ook gebruik gaan maken van deze nieuwe technologieën.

Deze testomgeving voor snelle communicatie versterkt de Nederlandse ambitie om digitaal koploper te blijven.
Minister Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat

Ambitie en kansen als digitaal koploper

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Digitalisering biedt veel kansen op vooruitgang, voor mensen en onze economie. Deze testomgeving van SURF en Nikhef voor snelle communicatie versterkt de Nederlandse ambitie om digitaal koploper te blijven. Met dit onderzoek kunnen we onze kennispositie als het gaat om innovatieve digitale infrastructuur verbeteren. Het zou mooi zijn als dit goede resultaten oplevert en leidt tot kansen voor bijvoorbeeld bedrijfsleven en onderwijs.”