Nieuws

Naar energiebewust wetenschappelijk onderzoek op Snellius, de Nationale Supercomputer

Digitaliseren heeft wetenschap en onderzoek enorm vooruit geholpen. Maar de ongekende behoefte aan computergebruik brengt ook uitdagingen met zich mee.
Sustainability and supercomputing

Er is steeds meer energie nodig, er wordt onhoudbaar beslag gelegd op natuurlijke hulpbronnen en ook de carbon footprint van de ict-infrastructuur wordt steeds groter. Dit vormt een obstakel voor toekomstige wetenschap en de overgang naar een groenere samenleving. 

Wat kunnen we doen?  

Wat is er nodig om deze ecologische voetafdruk te verkleinen? Kunnen onderzoekers hierin samenwerken? En hoe kan wetenschappelijk onderzoek deze nieuwe en duurzamere oplossingen gemakkelijker overnemen? 
Bij SURF werken we aan een groenere ict-infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek. De eerste stap die we hebben gezet richt zich op het energiebewustzijn. 

Bereken je energie footprint 

Op Snellius, de Nederlandse Nationale Supercomputer, is het nu mogelijk om met eenvoudige stappen de energie footprint van je wetenschappelijk onderzoek te berekenen. Dit is de eerste stap die we als SURF zetten richting een duurzame ict-infrastructuur. De volgende stappen richten zich op het verkleinen van de ecologische voetafdruk. 

Download als pdf
Sustainability slideshow

Vragen of opmerkingen? 

Mail vragen en opmerkingen over duurzaamheid met betrekking tot de SURF ict-infrastructuur naar green@surf.nl