Nieuws

Nieuwe supercomputer gaat Snellius heten

De nieuwe nationale supercomputer van SURF wordt vernoemd naar de bekende Nederlandse wetenschapper Snellius. De grootste en snelste supercomputer van Nederland komt deze zomer beschikbaar voor de Nederlandse wetenschap. De naam is natuurlijk mede gekozen vanwege de associatie in het Nederlands met ‘snel’.
Lichtbreking

Wis- en natuurkundige Willebrord Snel van Royen

Portret van Willebrord Snel van Royen

Willebrord Snel van Royen (Leiden, 1580-1626), ook bekend onder zijn Latijnse naam Snellius, was een Nederlandse wis- en natuurkundige, humanist, taalkundige en astronoom. Hij was van 1613 tot zijn dood in 1626 hoogleraar wiskunde aan de Universiteit Leiden. Hij is vooral bekend van de naar hem genoemde wet van Snellius uit de optica, die aangeeft hoe lichtstralen gebroken worden op de overgang van bijvoorbeeld lucht naar glas (zie afbeelding hierboven).

Snellius krachtigste supercomputer van Nederland

Begin februari maakten we bekend dat we starten met de bouw van de nieuwe supercomputer. De supercomputer, die wordt geleverd door Lenovo, geeft het wetenschappelijk onderzoek in Nederland nog meer rekenkracht. Het systeem krijgt een peak performance van 14 petaflop/s en wordt daarmee het krachtigste high-performance computing-systeem van Nederland.

Lees meer: SURF start met bouw nieuwe nationale supercomputer