Nieuws

Onderzoekers met 100 Gbit/s direct naar Japan via NetherLight

Nederlandse en Japanse onderzoekers kunnen door een nieuwe, snelle netwerkverbinding nu nog makkelijker samenwerken. Voorheen was deze 100G-verbinding alleen mogelijk via de VS. Sinds deze maand is er een kortere, directe route gerealiseerd. Dit gaat via open netwerkexchange NetherLight.

NetherLight grootste knooppunt

SURF verzorgt met NetherLight het grootste knooppunt voor onderwijs- en onderzoeksnetwerken ter wereld. Vanuit de VS, Canada, Egypte, Korea, Zuid-Afrika, Rusland, Oman en nog veel meer landen kunnen onderzoekers op deze manier snel en veilig hun data uitwisselen. En nu is er dan ook de directe verbinding met Japan.

Wereldwijd onderzoeks- en onderwijsnetwerk

Deze nieuwe verbinding past bij de doelstellingen van het Global Research and Education Network (GREN). In het GREN werkt SURF samen met een aantal collega-organisaties in andere landen aan het wereldwijd verbinden van de onderzoeks- en onderwijscommunity. 6 jaar geleden begon dat met een 100G netwerkverbinding over de Atlantische Oceaan.

"Met de Japanse onderzoekers die voor hun Amsterdam-Tokyo en Amsterdam-New-York verbinding gebruik maken van NetherLight zijn we natuurlijk erg blij. Het zet Nederland en SURF nog meer op de kaart als HET knooppunt voor uitwisseling van onderzoeksdata. Daarnaast is het goed dat Nederland meewerkt in de mondiale samenwerking ten behoeve van het Global Research and Education Network."
Productmanager NetherLight Alexander van den Hil

Binnenkort ook Singapore verbonden

Nu ligt er nog slechts 1 100G verbinding naar Azië. Met 5 andere internationale partners werkt SURF ook aan een 100G-verbinding naar Singapore. We verwachten dat deze link deze zomer operationeel is. Vanwege de bestaande verbinding tussen Singapore en Japan ontstaat er dan een redundante ring naar Azië. Hierdoor ontstaat een nog stabielere verbinding.

Lees meer over NetherLight