Nieuws

Onderzoeksdata toegankelijk maken door bouw van neutraal platform Amsterdam Data Exchange

SURF is een van de partners bij de totstandkoming van het innovatieve platform Amsterdam Data Exchange (AMdEX). Dit is een neutrale, niet-commerciële, digitale infrastructuur, waarop data gecontroleerd en veilig kunnen worden gedeeld. SURF is al bezig de eerste toepassingen te ontwikkelen.
data op de supercomputer

Controle houden over data

Veel organisaties willen wel data delen, maar doen dit niet omdat ze geen controle hebben over wat er met hun data gebeurt. De AMdEX is een innovatieve infrastructuur die veilige en betrouwbare data-uitwisseling mogelijk moet maken, zonder dat derden deze data kunnen verzamelen en opslaan. Dit kan ervoor zorgen dat data toegankelijker worden voor onderzoekers en voor innovaties (denk aan kunstmatige intelligentie), met (heel belangrijk!) toestemming van en op de voorwaarden van de data-eigenaren.

SURF’s Research Data Exchange

SURF werkt binnen AMdEX aan de Research Data Exchange, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om (vaak vertrouwelijke) data in beperkte mate en onder voorwaarden met anderen te delen. Dit ondersteunt wetenschappers gedurende de volledige onderzoekscyclus: bij het samenwerken in projecten, het hergebruiken van gegevens door derden of het maken van datapublicaties. De dataeigenaar houdt in het hele traject controle en eigenaarschap over diens gegevens.

Bouwen aan een AMdEX-ecosysteem

Deze innovatie is een samenwerking van de Amsterdam Economic Board, Universiteit van Amsterdam, SURF, Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en deXes. AMS-IX bouwt met de andere partners de eerste fase van de infrastructuur en zal die beheren, ook door het uitbreiden van het ecosysteem van aangesloten AMdEX-partijen. De UvA doet fundamenteel onderzoek op het gebied van generieke, programmeerbare architecturen voor het delen van data. Daarnaast ontwikkelen de UvA, DeXes - leverancier van datamarktplaatsen - en SURF de eerste toepassingen op de AMdEX. We werken toe naar een kleinschalige pilot die later die jaar kan plaatsvinden.

Financiering

Het project wordt met 1,5 miljoen euro gefinancierd door de 5 initiatiefnemers. Daarnaast is er 1,2 miljoen euro aan financiering opgehaald via het programma Kansen voor West (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en ligt er 3 ton aan financiering van de provincie Noord-Holland in het verschiet. Op den duur moet AMdEX zichzelf kunnen onderhouden door middel van lidmaatschapsgeld.

Projectteam SURF

Freek Dijkstra
Axel Berg
Hylke Koers