Nieuws

Online werkbezoek van Minister Van Engelshoven

Op dinsdag 7 april bracht Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap haar eerste digitale werkbezoek ooit. Aanleiding van het bezoek was de Vraagbaak Online Onderwijs, een community gestart door SURF, het Versnellingsplan, de Vereniging Hogescholen (VH), de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het ComeniusNetwerk.
 videoboodschap van Minister van Engelshoven, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
“Ik blijf me verbazen hoe snel dit gaat en hoeveel mensen daarbij betrokken zijn, het is echt gigantisch wat er in een paar weken is gebeurd.”
Minister van Engelshoven

Digitaal werkbezoek

De Minister belde met ongeveer twintig deelnemers vanuit woonkamers, werk- en studeerkamers. Erwin Bleumink, bestuurder bij SURF en lid van de stuurgroep van het Versnellingsplan, heette de minister van harte welkom. Erwin refereerde aan het vorige bezoek van de minister, nog niet zo lang geleden op 3 februari: “Toen hadden we nog niet kunnen voorspellen dat de omschakeling naar volledig online onderwijs zo snel zou gebeuren.

Vraagbaak Online Onderwijs

Annette Peet (projectleider Open en Online Onderwijs bij SURF) en Johanna de Groot (programmamanager van het Versnellingsplan) trapten het werkbezoek af. Ze vertelden over het ontstaan van de Vraagbaak. Annette: “We proberen mensen wegwijs te maken in de enorme brij aan informatie die er ontstaat. We doen dat door samen met instellingen informatie te delen: Waar is iedereen mee bezig? Kunnen we overzichten bieden? Waar kunnen we elkaar helpen? Dit lukt met dank aan het netwerk dat we in de jaren hebben opgebouw, ook dankzij verschillende regelingen vanuit het Ministerie van Onderwijs.” Johanna: “Mede dankzij de samenwerking die er al was, wisten we elkaar snel te vinden. We zien nu dat er via de Vraagbaak kennis en expertise wordt uitgewisseld tussen instellingen en tussen experts. Het is uniek hoe snel dat van de grond is gekomen.”

Lees het hele verslag

Van het online werkbezoek is een verslag geschreven. Lees het hele verslag op Vraagbaak Online Onderwijs.