Nieuws

Quantum computing algoritmen en fysica use cases samengebracht 

Een ontmoeting van quantum-computingalgoritmen en onconventionele fysica use cases: dat was de workshop die SURF, de Universiteit Maastricht en Nikhef op 20 juni organiseerden in Utrecht. Met dank aan Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en het CWI.
Quantum linear algebra algorithms

Tijdens de workshop 'Quantum Computing for physics use cases' was er volop mogelijkheid om te horen over nieuwe en onconventionele use cases, maar ook over de laatste ontwikkelingen op het gebied van quantumalgoritmes. 

Op het gebied van use cases zijn zeer interessante ontwikkelingen aan de groep gepresenteerd over dataverwerking in het LHCb-experiment, ray tracing in atmosferische simulaties, ray tracing voor lensuitlijning en verwerking van gravitatiegolven-analyse. Aan de algoritmekant waren er zeer inzichtelijke presentaties over QML, quantumalgoritmen voor PDE's en quantumalgoritmen in lineaire algebra.

Matthias Möller, Technische Universiteit Delft:

"Ik denk dat de workshop een goede mix had van probleemeigenaren en quantum-algoritme-ontwikkelaars. Je hebt deze twee gemeenschappen niet zo vaak aan dezelfde tafel op traditionele quantum-computing conferenties, maar ik denk dat er meer van dit soort workshops nodig zijn. Ik vond het leuk om te zien dat verschillende groepen ook geïnteresseerd zijn in quantum annealing, dat in Nederland een beetje ondervertegenwoordigd is.

Voor mij persoonlijk ben ik in contact gekomen met een aantal groepen die ik nog niet kende maar die zeer interessant onderzoekswerk doen.

Wat misschien een idee is voor de volgende edities is om de workshop uit te breiden tot een volle dag met wat meer ruimte voor thematische discussies, hetzij plenair of in onderwerp-specifieke break-out rooms."

Davide Nicotra, Universiteit Maastricht (UM):

"In 1982 schetste Richard Feynman het idee om kwantummechanische systemen te gebruiken om berekeningen uit te voeren. Quantum Computing heeft ongeveer 40 jaar nodig gehad om door te breken vanwege moeilijkheden aan zowel de theoretische/algoritmische kant als aan de hardwarekant.

Tegenwoordig is quantumcomputing in alle mogelijke richtingen snel aan het opblazen en als hoge-energiefysicus ben ik gefascineerd door de mogelijke impuls die deze nieuwe technologie aan mijn onderzoeksgebied zou kunnen geven. Dit vereist dat ik mij concentreer op de huidige uitdagingen in de hoge-energiefysica, op zoek naar een manier om deze aan te pakken door gebruik te maken van de eigenaardige kenmerken van kwantumalgoritmen.

In deze context slaagde de workshop "Quantum Computing for physics use cases" erin mensen bijeen te brengen met hetzelfde doel, namelijk quantumcomputing gebruiken om "echte" problemen op te lossen. Dit was de "sweet spot" tussen een puur theoretische quantum computing workshop en een probleem-specifieke technische bijeenkomst.

Het was de perfecte omgeving om onze lopende projecten te delen en te bespreken: Ik kwam thuis met een hoop nieuwe tips en ideeën, ontstaan tijdens plezierige discussies met de andere deelnemers. Ik had duidelijk het gevoel deel uit te maken van een netwerk van mensen die gedreven worden door convergerende interesses en doelen."

Mert Besken, UvA, Instituut voor Informatica (IvI):

"Voor mij was de workshop een plek om te zien en te interacteren met experts in de verschillende disciplines die een rol spelen bij het probleem dat ik probeer op te lossen. Ik werk aan kwantumalgoritmen die de klassieke algoritmen kunnen overnemen bij het uitvoeren van ray tracing voor atmosferische simulaties. Dit probleem kan worden benaderd als een integraal evaluatieprobleem of een integraal-differentiaalvergelijkingsoplossingsprobleem. Mijn aandacht ging vooral uit naar het eerste, maar ik kreeg de kans om over differentiaalvergelijkingsoplossers te horen van deskundigen op dit gebied.

Dit inspireerde mij tot een nieuwe richting van onderzoek."

We willen alle deelnemers bedanken voor een boeiende middag vol nieuwe kennis, ideeën en mogelijke nieuwe samenwerkingen. Alle reden om binnenkort weer zo'n evenement te organiseren.

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Ariana Torres, Ariana.torres@surf.nl